مقایسه نقوش و نمادهای معماری ایرانی (دوره هخامنشیان و اسلامی) با هنرهای تزئینی و ارائه راهکارهای معماری برای مشکلات مراکز هنرهای تزئینی معاصر ایران

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,170

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CONFBEH01_004

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395

چکیده مقاله:

همواره نقوش و نمادهای هنر و معماری، ریشه در تفکرات، اعتقادات و باورهای یک ملت دارد، و اثرهنری بیانگر وضعیت اجتماعی، روحیه دوران و ترسیمی از افکار و اندیشه های حاکم بر جامعه است. این نقوش و نمادها می تواند فرازمان و فرامکان و برآمده از ریشه های دینی و بالاتر از موقعیت های زمانی و اجتماعی باشد. این مقاله با هدف مقایسه نقوش و نمادهای معماری ایرانی اسلامی و هنرهای تزئینی، و همچنین ارائه راهکارهای معماری برای حل مشکلات مراکز هنرهای تزئینی و هنرمندان معاصر ایران تدوین شده است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی است. در این پژوهش به روش توصیفی، تحلیلی و مقایسه ای دو مقطع زمانی معماری و هنرهای تزئینی دوره هخامنشی و اسلامی بررسی شده است. نتیجه این که، معماری و هنز تزئینی در هر دوره بر یکدیگر تأثیر گذاشته اند و مضامین مشترکی دارند. طراحان معماری و هنرهای تزئینی در دوره نخامنشی از افسانه ها، اساطیر و ... و در دوره اسلامی بیشتر از حیوانات و گیاهان بهشتی، آیات، احادیث و اسماء متبرکه و ... استفاده کرده اند. اما این در حالی است که امروز، معماری و هنرهای تزئینی معاصر ایران، بیگانه و تقلید ناآگاهانه و سطحی از معماری و هنر کشورهای دیگر است. به نظر می رسد با توجه به تاریخ پربار معماری و هنر تزئینی ایران، معماری اصیل ایرانی اسلامی می تواند بر هنرمندان و سازندگان تأثیر بگذارد و باعث ارتقای متقابل هم شوند.

کلیدواژه ها:

معماری ایرانی اسلامی ، مراکز هنرهای تزئینی ، نقوش و نمادهای هنر تزئینی و معماری

نویسندگان

نگار افتخار

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

محسن وطنخواهی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

علیرضا قلی نژاد پیربازاری

عضو هیئت علمی پژوهشگاه میرات فرهنگی و گردشگری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • البهنسی، عفیف، هنر اسلامی، ترجمه محمود پورآقاسی، تهران: انتشارات مهر، ...
  • جاکوبز، دیویز، تاریخ هنر جانسون، ترجمه فرزان سجودی، چاپ اول، ...
  • رف، مایکل، نقش برجسته ها و حجاران _ جمشید، تهران: ...
  • صیقلی، محمد حسین، پیشینه و وضعیت عرضه، تقاضا، واردات و ...
  • نمایش کامل مراجع