توسعه یک سامانه حامی تصمیم‌گیری جهت تعیین مکان مناسب برای اسکان موقت بعد از زلزله

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 807

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DMHSE01_057

تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1393

چکیده مقاله:

زلزله یکی از بلایای طبیعی است که از دیرباز گریبان‌گیر جوامع انسانی بوده و مشقت و خسارات زیادی را به جوامع انسانی تحمیل می‌کند و هنگامی که به وقوع می‌پیوندد، تعادل موجود در سیستم‌های شهر را بر هم زده و دچار اختلال می‌سازد. سکونت شهروندان سیستمی است که بر اثر وقوع سانحه و تخریب واحدهای مسکونی، دچار آسیب می‌شود. اما سکونت تنها به مسکن ختم نمی‌شود، بلکه عناصر بسیاری در این سیستم مانند زیرساخت‌های شهری (آب، برق، سوخت، حمل و نقل و ...) کار و فعالیت (به ویژه بازسازی معیشت) و کنش‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی وجود دارند که باید در بحث سکونت مورد توجه قرار گیرند. در این مسئله افرادی که از زلزله جان سالم به در برده‌اند باید جهت حفظ جان در اثر پس لرزه‌ها یا ریزش‌های احتمالی ساختمان خسارات دیده محل سکونت خود، به مکان‌های درنظر گرفته شده جهت اسکان مراجعت نمایند. از طرفی با توجه به اینکه مکان‌های امن محدودیت ظرفیت دارند و همچنین توزیع آنها در سطح شهر به صورت منظم و عادلانه نیست لذا نمی‌توان بدون برنامه‌ریزی‌های حساب شده و هدفمند قبل از زلزله به این مهم دست پیدا نمود. در حل مسئله فوق مشکلاتی از قبیل: گستردگی، تنوع و گاهی متناقض بودن پارامترهای موجود در تصمیم‌گیری، همچنین وجود یکسری شرایط مؤثر که از کنترل تصمیم‌گیرنده خارج و بر روند تصمیم‌گیری تأثیر می‌گذارند، باعث پیچیده شدن و عدم قطعیت در فرآیند تصمیم‌گیری می‌شود، از این رو تصمیمات این حوزه در قالب تصمیمات نیمه ساختار یافته دسته‌بندی میشوند که به صورت خودکار قابل برنامه‌ریزی نبوده و وجود سامانه‌ای که در تعامل با کاربر دستیابی به راه حل بهتر را میسر سازد. در این تحقیق به توسعه یک سامانه حامی تصمیم‌گیری جهت تعیین اماکن امن برای اسکان افراد بازمانده از زلزله در تهران پرداخته شده است. در این رابطه از ابزار تصمیمی‌گیری چند معیاره در چهارچوب GIS (سیستم اطلاعات مکانی) برای ارزیابی و اولویت‌بندی هر مکان استفاده شده است. این سامانه مدیران بحران را در زمینه تعیین اماکن با پتانسیل بیشتر جهت اسکان اضطراری و اولویت‌بندی آنها در فرآیند تخصیص زلزله‌ زدگان، یاری می‌رساند.

نویسندگان

سمیرا سنگینیان

دانشجوی کارشناسی ارشد سیستم های اطلاعات مکانی، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

محمد طالعی

استادیار دانشکده مهندسی نقشه برداری و عضو قطب علمی مهندسی فناوری اطلاعات مکانی، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

محمد کریمی

استادیار دانشکده مهندسی نقشه برداری، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پیله‌فروش‌ها، پرستو، موسوی، فرزانه، 1390، بررسی میزان آسیب پذیری زلزله ...
  • سیلاوی، طلوع، 1385، ارزیابی آسیب پذیری لرزه‌ای شهر تهران با ...
  • وحیدینیا، محسن، 1388، ایجاد یک سیستم حامی تصمیم گیری مبتنی ...
  • پرهیزکار، اکبر؛ غفاری گیلانده، عطا؛ 1385، سامانه اطلاعات جغرافیایی و ...
  • امیدوار، محمد، 1390، طراحی و پیاده‌سازی یک سیستم حامی تصمیم‌گیری ...
  • هاشمی، مهدی، 1390، مکان‌یابی پناه‌گاه و هدایت افراد به آن ...
  • اصغرپور، محمد جواد، تصمیم‌گیری چند معیاره، تهران، دانشگاه تهران، موسسه ...
  • Sharifi, A., M. V. Herwijnen, et al., 2004. Spatial Decision ...
  • Lin, Y., Lee, P., Ting, H., 2008. Dynamic multi-attribute decision ...
  • Lin, C.K.Y, 2009. Stochastic single-source capacitated facility location model with ...
  • Tzeng, G.H., Tsaur, S.H., Laiw, U.D., Opricovic, S., 2002. Multicriteria ...
  • نمایش کامل مراجع