کاربرد درخت منطقی در محاسبه عدم قطعیت‌های موجود در ارزیابی ریسک فروریزش ساختمان‌ها در اثر زلزله مطالعه موردی - منطقه یک شهر تهران

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 944

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DMHSE01_064

تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1393

چکیده مقاله:

آمار خسارت‌های جانی و مالی به وقوع پیوسته در زمین‌لرزه‌های گذشته از قبیل زمین‌لرزه‌های طبس (1357)، قائنات (1376)، منجیل (1369)، اردبیل (1375)، آوج (1381)، بم (1382) و ارسباران (1391) گواه این مدعاست که کشور ایران با قرار گرفتن در کمربند جهانی زلزله و وجود نقاط متراکم جمعیتی در بافت‌های فرسوده، فرهنگ سنتی ساختمان‌سازی، عدم توجه کافی به مقوله اجرای ساختمان‌های ایمن در برابر زلزله، منطقه‌ای با پتانسیل بالای ریسک خسارت در اثر زمین‌لرزه قلمداد می‌گردد. همچنین شهر تهران نیز به گواه گزارش سازمان ملل بعنوان یکی از سه شهر پرمخاطره در دنیا، پس از توکیو و لس‌آنجلس شناخته شده است. فروریزش کامل ساختمان‌ها در اثر زلزله علاوه بر ایجاد بیشترین تلفات جانی، سنگین‌ترین خسارات مالی را به مالکین ساختمان و همچنین شرکت‌های بیمه وارد می‌کند. در این مقاله منطقه یک شهر تهران بعنوان مطالعه موردی درنظر گرفته شده است که در بستری از تصادفی بودن مشخصات زلزله احتمالی در قالب تقاضای لرزه‌ای و همچنین عدم قطعیت در نوع سازه، نوع آیین‌نامه طراحی سازه، نوع خاک متغیر منطقه، و ارتفاع سازه قرار دارد. با استفاده از منحنی‌های شکست و شرایط زمین‌شناختی منطقه مورد مطالعه و با بهره‌گیری از نرم‌افزار SELENA که ابزاری کارا برای لحاظ کردن عدم قطعیت‌ها در قالب درخت منطقی است، شبکه‌بندی در کل منطقه با توجه به جنس خاک متغیر منطقه صورت پذیرفته و با انجام تحلیل خسارت نهایتاً اقدام به ارزیابی مقدار متوسط ریسک فروریزش ساختمانهای مسکونی منطقه شده است. انجام مطالعات و برنامه‌ریزی در فاز کاهش اثرات ناشی از زلزله و بیشترین تمرکز برای نوسازی بافت‌های فرسوده در زمان پیش از بحران، همگی در سایه آشکار شدن مکانهایی است که دارای بیشترین ریسک فروریزش پس از وقوع زلزله هستند که در یک فضای درارای عدم قطعیت قرار دارند.

نویسندگان

بابک امیدوار

دانشیار گروه مدیریت در سوانح طبیعی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

محمدعلی قنبری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت در سوانح طبیعی، دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سرشماری نفوس و مسکن 1385، سالنامه آماری ایران، سازمان آمار ...
  • جعفری، محمدکاظم، 1381، ریزپهنه‌بندی لرزه‌ای شمال تهران از دیدگاه شرایط ...
  • صائبی، سعید، 1387، ارزیابی خسارت و مقدار نخاله‌های ناشی از ...
  • بیگاه رسمی شهرداری منطقه یک شهر تهران. ...
  • گزارش روژه ریز پهنه‌بندی لرزه‌ای تهران بزرگ، 1378-1379، مرکز مطالعات ...
  • Campbell, K.W., and Bozorgnia, Y. , 2003 ."Updated Near-Source Ground ...
  • ESRI, 2004. ArcGIS 9- what is ArcGIS? Report of ESRI, ...
  • FEMA, 1999, Eatrhquake Loss Estimation Methododlogy, Hazus 99, Service Release ...
  • Kaplan, S., and Gerrick, B. J., 1981. On The Quantitative ...
  • Li, H., and Wu, J., 2006. Uncertainty Analysis in Ecological ...
  • Molina, S., and Lindholm, C.D., 2005. A logic tree extension ...
  • نمایش کامل مراجع