بررسی تأثیر متقابل سدیم - کلسیم بر روی برخی از خصوصیات مورفولوژیکی و عدد کلروفیل متر گیاه تریتیکاله (×Triticosecale wittmack) به منظور کاهش تنش شوری

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 836

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ERANR01_171

تاریخ نمایه سازی: 9 دی 1391

چکیده مقاله:

شوری پس از خشکی از مهم‌ترین و متداول‌ترین تنش‌های محیطی در سطح جهان است. کلسیم نقش مهمی در مقاومت گیاهان به تنش شوری دارد. به منظور بررسی تأثیر سدیم - کلسیم در گیاه تریتیکاله، آزمایشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در سال 1389 به صورت یک طرح کاملاً تصادفی باز تکرار در شرایط گلخانه ای (دما C25 ، رطوبت نسبی 35% و فتوپریود 16 ساعت) صورت گرفت. نشاءهای گیاهی یک هفته پس از کاشت از بذور در خاک با سطوح کلرید سدیم 0 ، 50، 100، 150 میلیمولار توام با سطوح کلرید سدیم 0 ، 6 ، 10 میلی مولار تیمار شدند. پس از پنج هفته اعمال تنش برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی شامل طول ساقه، وزن تر ساب و عدد کلروفیل متر SPAD) اندازه‌گیری شد. داده‌های حاصل با استفاده از نرم‌افزار SPSS16 مورد تحلیل آماری قرار گرفت و مقایسه میانگین داده‌ها با استفاده از آزمون تو کی در سطح احتمال 05/0 انجام شد و نمودارها با استفاده از نرم‌افزار Excel ترسیم شد. نتایج به‌دست‌آمده نشان ده که با افزایش شوری به طور معنی‌داری طول ساقه، وزت تر ساقه و عدد کلروفیل متر SPAD) کاهش یافت ( تامل در متن اصلی مقاله). در حالی که افزودن کلسیم محیط شور، طول ساقه، وزن تر سابق و عدد کلروفیل متر SPAD) را به‌طور معنی‌داری افزایش داد (فرمول در متن اصلی مقاله). کلسیم اثرات زیان آور تنش شوری را کاهش داد و بیشترین اثرات بهبود دهنده کلسیم در غلظت 6 میلی مولار کلرید کلسیم مشاهده شد .

کلیدواژه ها:

برهم‌کنش سدیم - کلسیم ، خصوصیات موفولوژیک ، عدد کلروفیل متر ×Triticosecale wittmack

نویسندگان

ملیحه جهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژیگیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم

محمد رضا هادی

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فار

مجتبی جعفری نیا

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فار

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • تاج بخش، م و پور میرزا، ع. ا. (1382). زراعت ...
  • Grieve, C. M. and Mass, E. v. (1988). Differential effects ...
  • Al-Nabulsi, Y. A., Al-Jasim, A. A. and Al-Taahir, O. A. ...
  • Aslam, M., Mahmood, I. H., Qureshi, R. H., Nawaz, S., ...
  • Kaya, C., Kirnak, H., Higgs, D. and Satali, K. (20 ...
  • Yokoi, S., Bressan, A. and Hasegawa, P. M. (2002). Salt ...
  • Omami , E. N. (2005). Ameliorative effects of calcium on ...
  • نمایش کامل مراجع