تاثیر کاربری اراضی بر برخی از شاخص های فیزیکی ، شیمیایی و فرسایشی خاکهای لسی در حوزه قرناوه استان گلستان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,353

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ESNC03_027

تاریخ نمایه سازی: 16 اسفند 1384

چکیده مقاله:

خواص مناسب فیزیکی و شیمیایی خاک، کمک موثری در مدیریت پایدار و کاربری صحیح از اراضی خصوصات در امر حفاظت خاک و کنترل فرسایش آن دارد. هدف این تحقیق بررسی ارتباط نحوه کاربری اراضی و کیفیت خاک، تعیین شاخص های کیفی خاک می باشد تا راهگشایی لازم را به سوی مدیریت و بهره برداری بهینه از اراضی باشد. به همین منظور، در سه کاربری زراعت دیم، مرتع و جنگل دست کاشت، در دامنه شمالی و جنوبی، در شیبی حدود 25 تا 35 درصد، جمعا در طول شش ترانسکت و در هر ترانسکت 4 پروفیل حفر گردیدند. پس از تشریح خصوصیات نیمرخ ها، نمونه برداری از لایه های مختلف انجام گرفت. نمونه های خاک در آزمایشگاه به منظور تعیین پارامترهای کیفی خاک شامل پتاسیم قابل جذب، فسفر فابل جذب، مواد آلی خاک و ازت کل مورد تجزیه قرار گرفتند. نتایج حاصل با نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار مواد آلی، فسفر وپتاسیم قابل جذب وازت کل در کاربری مرتع به ترتیب ، 2/7 درصد، 3/56 پی پی ام، 438 پی پی ام و 95 درصد می باشد، در حالیکه در کاربری زراعت مقدار این عناصر به ترتیب 2/82 درصد، 2/5 پی پی ام ، 180 پی پی ام و 145 درصد می باشد. بررسی آماری نتایج فوق نشان میدهد که کاربری مرتع در اراضی شیبدار 25 تا 35 درصد، نقش مهمی را در بهبود وضعیت فیزیکی و شیمیایی خاک دارد. بعلاوه، در این کاربری افزایش مواد آلی و بیوماس خاک نشان دهنده افزایش حاصلخیزی و حفاظت خاک بیشتر بوده و طبعا جلوگیری از فرسایش آن را به دنبال دارد.

کلیدواژه ها:

کاربری اراضی ، خاک لس ، حاصلخیزی ، فرسایش و حوزه قرناوه

نویسندگان

حسین اعتراف

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات منابع طبیعی استان گلستان

امیرحسین چرخابی

استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

عباس پاشائی اول

استاد دانشکده کشاورزی، دانشگاه گرگان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اعتراف، ح.، 1379. اثرات بهره برداری از اراضی لسی بر ...
  • حاج عباسی م.ع.، ا. جلالیان و ح.ر. کریم زاده، 1373. ...
  • طباطبائی، م.، 1378. تاثیرات نوع بهره برداری اراضی برپایداری خاک. ...
  • Mie, C.R., 1992. Reserch on the quantitattive proportion of the ...
  • Johnson, 1989. Soil, landscape and erosion, relationships in a Northwest ...
  • نمایش کامل مراجع