بررسی علل فرسایش طبیعی و تشدید شونده در منطقه کرچمبوی استان اصفهان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,198

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ESNC03_132

تاریخ نمایه سازی: 16 اسفند 1384

چکیده مقاله:

خاک به عنوان مهمترین منبع تولید منابع غذایی بشر محسوب میشود که برای تشکیل یک سانتی متر از آن در مناطق خشک و نیمه خشک حدود هزار سال وقت لازم است. فرسایش خاک و بیابانی شدن ازجمله فرآیندهایی هستند که منابع آب و خاک کشور ما را به صورت مستقیم و غیر مستقیم تهدید می کنند. به طوری که بررسی فرسایش و رسوب حوزه های آبخیز، اساس برنامه ریزی در عملیات حفاظتی آب و خاک میباشد. در این مطالعه، منطقه کرچمبوی استان اصفهان با مساحت 11039هکتار به دلیل اهمیت آن در تعلیف بخش زیاد از دامهای منطقه انتخاب گردید. به همین منظور ویزگیهای فیزیوگرافی، اقلیمی، هیدرولوژی ، ژئومرفولوژی ، پوشش گیاهی و خاک منطقه بررسی شد. در ادامه با توجه به ویژگی های شبکه هیدروگرافی و خصوصیات فیزیوگرافی ، حوزه مورد مطالعه به 4 زیر حوزه تقسیم گردید. در مجموع این زیر حوزه ها، 5 رخساره و 60 واحد کاری در رابطه با ژدومورفولوژی منطقه تشخیص داده شد. همچنین مطالعات فرسایش و رسوب در 4 مرحله مطالعات مقدماتی، مطالعات صحرایی، مطالعات آزمایشگاهی و مطالعات تکمیلی انجام گرفت. با توجه به اینکه حوزه مطالعاتی فاقد ایستگاه های رسوب سنجی و هیدرولوژی بود شدت فرسایش ومیزان رسوبدهی در هر زیر حوزه با استفاده از روش PSIAC به صورت کمی و درواحدهای کاری به صورت کیفی با استفاده از مشاهدات عینی تهیه گردید. نتایج خاصله گویای انست که زیر حوزه آقاگل با مساحت 3113-36 هکتار و شدت فرسایش 1243 ton/Km2.year دارای بیشترین میزان فرسایش و زیر حوزه باغ مادی با مساحت 2640 هکتار و شدت فرسایش 1014ton/Km2.year دارای کمترین میزان فرسایش می باشد. در نهایت عوامل عمده فرسایش در این منطقه به دو دسته عوامل طبیعی و تشدید شونده تقسیم شدند که از میان عوامل طبیعی نوع سازند وشیب از بین عوامل تشدید شونده تغییر کاربری اراضی مرتعی و چرای بی رویه از مهمترین عوامل موثر بر فرسایش در این منطقه تشخیص داده شد.

نویسندگان

امیر سعادت فر

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعدادری، دانشکده مرتع و آبخیزداری ، دانشگاه ع

فاضل امیری

عضو هیات علمی دانشگاه بوشهر

محمدرحیم فروزه

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشگاه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه عل

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احمدی ح.، 1374. ژئومورفولوژی کاربردی جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران. ...
  • جلالیان، ا. و ح. کریم زاده. 1372. مطالعات فرسایش و ...
  • رفاهی، ح.ق.، 1375. فرسایش آبی و کنترل آن، انتشارات دانشگاه ...
  • هادسون، ن.، 1366. حفاظت خاک ترجمه حسین قدیری، انتشارات دانشگاه ...
  • نمایش کامل مراجع