پراکنش آبکندها در اقالیم مختلف استان گلستان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,616

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ESNC03_145

تاریخ نمایه سازی: 16 اسفند 1384

چکیده مقاله:

آبکندهای استان گلستان با پراکنش در 12 اقلیم، مساحتی معادل 60536 هکتار را در بر می گیرد. اقلیم نیمه خشک سرد دربرگیرنده بخش اعظم آبکندهای گلستان است. آبکندهای مورد بررسی از ارتفاع صفر در اطراف دریاچه آلاگل (آق قلا) تا ارتفاع 640 متر از سطح دریا در غرب قره حاجی (کلاله) پراکنش دارند. دامنه بارندگی متوسط سالانه در مناطق آبکندی بین 200 میلی متر (آلاگل) تا 521/6 میلی متر (تمره قره قوزی) تغییر می کند. در بین مناطق منتخب آبکندی گلستان، عرب قره حاجی با 68/5 میلی متر دارای حداکثر باران روزانه در دوره آماری مورد تحقیق بوده اند. مناطق منتخب آبکندی استان گلستان دارای بافت عمدتا سیلتی لوم می باشند. آبکندها عمدتا جانبی بوده و در اطراف زهکشهای طبیعی منطقه ایجاد شده اند. تعداد بیشتری از آبکندهای مورد بررسی در خط القعر تپه ماهور ایجاد شده اند. پلان عمومی آبکندها از نوع خطی است. بخش اعظم آبکندها دارای پلان نوکدار و مدور در پیشانی خود بوده است. بخش اعظمی از آبکندها در مراتع و بقیه آنها در اراضی دیم ایجاد شده اند. علل عمده ایجاد آبکند شامل تخریب پوشش گیاهی، تغییر کاربری اراضی و احداث جاده ها مخصوصا خاکی می باشند. نسبت عرض فوقانی به عمق آبکند در مقطع 50% طول از پیشانی آبکند بین 1/34 تا 8/88 تغییر می کند. نسبتهای بالاتر عرض بالا به عمق در مراتع می تواند در تعیین اولویت های کنترل آن مورد استفاده قرار گیرد. آبکندهای مورد تحقیق از نظر عمق در کلاس متوسط و عمق سرآبکندها از 1 تا 10 متر تغییر می کند. نیمرخ پیشانی آبکندها عموما عمودی و شکل مقطع عرضی آبکندها بصورت یو شکل و ذوزنقه ای است.

نویسندگان

حسین عیسایی

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

مجید صوفی

استادیار و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احمدی، ح.، 1374. ژئومورفولوژی کاربردی، ج 1 (فرسایش آبی). انتشارات ...
  • شهریور، ع.، 1376. بررسی عوامل موثر بر ایجاد فرسایش خندقی ...
  • صوفی، م.، 1380. اولین گردهمایی مجریان طرح ملی بررسی ویژگیهای ...
  • عیسایی، ح.، 1382. بررسی ویژگیهای مورفوکلیماتیک آبکندهای استان گلستان، مرکز ...
  • قدوسی، ج.، 1382. مدل سازی مورفولوژی فرسایش خندقی ژ پهنه ...
  • کردوانی، پ.، 1373. فرسایش وحفاظت خاک. انتشارات دانشگاه تهران. ...
  • نمایش کامل مراجع