بررسی رابطه بارندگی و تغییرات زمانی بار معلق رودخانه اوغان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,459

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ESNC03_153

تاریخ نمایه سازی: 16 اسفند 1384

چکیده مقاله:

نحوه رسوبدهی تغییرات زمانی و عوامل مهم وموثر در تغییر بار رسوبی رودخانه ها و موضوع تحقیقات بسیاری واقع شده اند. از این میان، نقش بارندگی و میزان تاثیر آن بر رسوبدهی حوزه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. برای بررسی رابطه بارندگی در تغییرات بارمعلق رودخانه ای، حوزه گالیکش که یکی از زیر حوزه های گرگانرود با توان فرسایش پذیری زیادتر از سایر سرشاخه های گرگانرود است، مورد بررسی قرار گرفت. اینحوزه بار رسوبی خود را به وسیله رودخانه اوغان با آورد متوسط سالانه 88 میلیون متر مکعب بهعنوان زهکش اصلی حوزه، مستقیما به دریاچه سدگلستان 1 میریزد و نقش بزرگی در کاهش حجم مخزن این سد دارد. برای این حوزه داده های باران، دبی و رسوب سنجی در طول دوره 22 ساله جمع آوری گردید و داده های سالانه، فصلی و ماهانه بارندگی با دبی و رسوب مقایسه گردیدند. نتایج بدست آمده نمایانگر این مطلب هستند که 40 درصد تغییرات رسوب بر اثر عامل باران بوده است و حداکثر دبی در بارش های نزدیک به 300 میلی متر اتفاق می افتد. ارقام بارندگی و بار معلق با ضریب همبستگی 61 درصد از رابطه S=0.67P1.77 تبعیت می کنند و علیرغم اینکه حداکثر بارندگی ها در ماههای فصل زمستان گزارش شده اند و لیکن بیشتری دبی ورسوب متعلق به فصل بهار می باشد. روند تغییرات زمانی بار معلق نشان میدهد که کل فرسایش حوزه در ماهها و فصل تر سال (بهار) صورت می گیرد. تغییرات بار معلق طی سال های متمادی بیانگر این نکته است که بر اساس شرایط مختلف هیدرولیکی و اقلیمی، رسوب خیزی حوزه تا حدود 12/5 برابر تغییر کرده است.

کلیدواژه ها:

تغییرات زمانی بار معلق ، دبی ، باران ، گرگانرود ، اوغان

نویسندگان

سیدحمیدرضا قریشی راد

کارشناس تحقیقات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

صادق عبدلی

کارشناس تحقیقات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - عرب خدری، م. و ا. برزگر، 1374. برآورد تولید ...
  • - علیزاده، ام.، 1367. مترجم. فرسایش و حفاظت خاک. انتشارات ...
  • - وروانی. ج، س. فیض نیا، م. مهدوی و م. ... [مقاله کنفرانسی]
  • - خوجینی، ع.و. و م.ع. نژاد هاشمی، 1377. بررسی رسوبدهی ...
  • Hadley, R.F., R. Lal, D.C.A. Onstad, D.E. Wallering, and R. ...
  • Reid, L.M., 1993. Research and cumulative watershed effects, United States ...
  • نمایش کامل مراجع