ارزیابی توان اکولوژیک استقرار و احداث سکونتگاه های جدید انسانی به منظور کاهش اثرات محیط زیستی (مطالعه موردی: استان خراسان رضوی)

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 644

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ESPME04_814

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1396

چکیده مقاله:

در چند دهه ی اخیر، بسیاری از کشورها برنامه ریزی سرزمین براساس آمایش و ارزیابی توان اکولوژیک را مهم ترین ابزار و عامل تحقق توسعه ی پایدار و در خور به شمار آورده اند. بنابراین با توجه به وضعیت منابع زیستی کشور، لازم است هر گونه برنامه ریزی در خصوص توسعه و عمران ملی و منطقه ای با نگرش به استعداد و قابلیت های سرزمین و در چارچوب توان و گنجایش محیط و با اجرای دیدگاه و تفکر آمایشی و اصول پایداری توسعه که همانا توسعه متوازن و متعادل است، صورت گیرد.در این پژوهش ابتدا چارچوب نظری مورد بررسی قرار گرفت. سپس به منظور بررسی مکان یابی شهرهای جدید، براساس نظرات خبرگان و بررسی تحقیقات انجام شده، مولفه ها و معیارهای پیشنهادی، شیب، جهت، ارتفاع، هم دما، طبقات اقلیم، هم تبخیر، فاصله از گسل، طبقات زمین شناسی، زمین لغزش، بافت خاک، فرسایش خاک، فاصله از رودخانه، تراکم گیاهی، تیپ گیاهی، فاصله از مناطق حفاظت شده، فاصله از جاده ها، کاربری اراضی، فاصله از شهرها و فاصله از روستاها مشخص گردید. در ادامه مقایسات زوجی مولفه ها و معیارها به کمک 15 نفر از اعضای هییت علمی و کارشناسان متخصص که در حوزه ی برنامه ریزی محیط زیست تخصص داشته اند، صورت پذیرفته است. پس از انجام مقایسات زوجی، نقشه های عوامل موثر در مکان یابی شهرهای جدید محیط Idrisiاستانداردسازی شده و در محیط GIS، وزن هر کدام از این معیارهای موثر در لایه های مورد نظر تاثیر داده شده و نقشه ها ترکیب شدند تا مکان های مناسب احداث شهر جدیدبرای استان خراسان رضوی مشخص گردد. در نهایت نتایج نشان می دهد که 36/20 و 68/24 درصد از کل استان به ترتیب دارای توان بسیار نامناسب و نامناسب برای استقرار سکونتگاه های جدید می باشند. 82/29 درصد دارای توان متوسط و 11/14 درصد دارای توان مناسب و تنها 01/11 درصد از پهنه های استان دارای توان بسیار مناسب برای استقرار سکونتگاه های جدید می باشند

نویسندگان

عباس علیپور

استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه امام حسین(ع)، ایران

سیدمصطفی هاشمی

دانشجوی دکتری تخصصی جغرافیای سیاسی و ژیوپلیتیک دانشگاه آزاد اسلامی، وتحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

وحید امینی پارسا

دانشجوی دکتری گروه برنامه ریزی محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران

یاسر معرب

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه برنامه ریزی محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - زیاری، کرامت‌الله، 1378، برنامه‌ریزی شهرهای جدید، سازمان مطالعه و ...
  • - بزی، خدارحم، افراسیابی راد، محمدصادق، 1388، سنجش و ارزیابی ...
  • منوری، مسعود، طبیبیان، سحر، 1385، تعیین عوامل زیست محیطی در ...
  • - سرور، رحیم، 1383، استفاده از AHP در مکان‌یابی جغرافیایی، ...
  • - پور احمد، احمد، 1380، آمایش سرزمین و ایجاد تعادل ...
  • - مالچفسکی، یاچک، 1390، سامانه اطلاعات جغرافیایی و تحلیل تصمیم ...
  • - توسلی0 م، 1365، اصول و روش‌های طراحی شهری و ...
  • _ Ronald Eastman, J., 2012. IDRISI Selva manual. Clark University. ...
  • - Radklifi, M., 1994. Sustainable Development, Center of Planning and ...
  • نمایش کامل مراجع