ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) ، یک افزودنی فرسودمند و مغزی برای بهبود ارزش تغذیه ای میان وعده های غذایی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 6,809

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

FNCSF01_134

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393

چکیده مقاله:

هدف: افزایش آگاهی عموم افراد جامعه سبب شده غذاهای فراسودمند مورد توجه قرار گیرند. اسپیرولینا یکی از نویدبخش ترین ریزجلبک ها می باشد که از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان بهترین راه حل برای فردا و همچنین به عنوان غذای برتر اعلام گردیده است. فواید و برتری این ریزجلبک نسبت به سایر منابع غذایی گیاهی و دیگر جلبک ها بسیار زیاد و قابل توجه می باشد. هدف از این پژوهش ارائه یک جمع بندی کامل در معرفی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس به عنوان یک افزودنی سرشار از مواد غذایی برای غنی سازی فراورده های غذایی بخصوص میان وعده ها می باشد. روش پژوهش: در این مقاله مروری بر ارزش تغذیه ای دارویی و خصوصیات درمانی اسپیرولینا پلاتنسیس در بیماری های مختلف و همچنین کاربرد آن به عنوان یک مکمل غذایی و دارویی فراسودمند صورت پذیرفته است. نتایج و بحث: اسپیرولینا پلاتنسیس به صورت بالقوه منبع بزرگی از ترکیباتی است که می توانند جهت تولید مواد اولیه غذاهای عملگر استفاده شود. کاربرد اسپیرولینا پلاتنسیس و متابولیت های آن ها روند جالبی در بهبود ارزش فراورده های غذایی سالم ایجاد کرده است. اسپیرولینا غنی ترین افزودنی به لحاظ پروتئین، اسید پرب های ضروری مثل گامالینولنیک، ویتامین ها خصوصا ویتامین B12 و پیش ساز ویتامین A، مواد معدنی بخصوص آهن و کلسیم، رنگدانه ها بخصوص فایکوسیانین و سولفولیپیدها می باشد. نداشتن دیواره سلولی سلولزی باعث شده که جذب مواد مغذی آن بسیار راحت تر صورت گیرد. کم بودن میزان اسید نوکلئیک (کمتر از 4%) اسپیرولینا، یکی دیگر از برتری های این ریزجلبک نسبت به سایر منابع پروتئینی مشابه می باشد. اسپیرولینا به دلیل داشتن اجزا و ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند فایکوسیانین، سلنیوم، کارتنوئیدها اسید چرب گامالینولنیک عامل دارویی بالقوه های جهت تیمار بیماری های القاشده به وسیله تنش اکسیداسیونی می باشد. نتیجه گیری کلی: فراوانی ترکیبات زیستی مهم در اسپیرولینا، فرصت های جدیدی را در تولید محصولات غذایی فراسودمند فراهم می کنند که در بین میان وعده های غذایی می توانند گزینه بسیار مناسبی برای غنی سازی با این ریزجلبک باشند.

نویسندگان

اسماعیل خزایی پول

دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه ارومیه

فخری شهیدی

استادیار و دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ریاحی، ح. 1381. جلبک شناسی. انتشارات دانشگاه الزهرا. ...
  • سهیلی، م. 1389. بهینه سازی تولید فایکوسیانین توسط جلبک Spirulina ...
  • Aslan, S., and Kapdan, I.K. 2006. Batch kinetics of nitrogen ...
  • Spolaore, P., Joanni s-Cassan, C., Duran, E., Isambert, A. 2006, ...
  • Selvam, R. 2002. Calcium oxalate stone disease role of lipid ...
  • Selvam, R. 2002. Calcium oxalate stone disease role of lipid ...
  • Richmond, A. 1992. Mass culture of cyanobacteria. In: Mann, N., ...
  • Chronakis, I.S. 2001. Gelation of edible blue-green algae protein isolates ...
  • Chronakis, I.S. Galatanu, A.N., Nylander, T., and Lindman, B. 2000. ...
  • Ciferri, O. 1983. Spirulina, the edible microorganism, Microbial. Review , ...
  • Belay, A. 1997. Mass culture of Spirulina outdoors. The Earthrise ...
  • Sajilata, M.G., Singhal, R.S., Kamat, M.Y. 2008. Supercritical CO2 extraction ...
  • _ S. & Pire, R. 2001. Fatty acid composition of ...
  • نمایش کامل مراجع