بررسی نقش زنان در تولید محصول سالم، توسعه پایدار و ارتقاء خدمات و کارکردهای بوم نظام های زراعی در توسعه گردشگری روستایی (مطالعه موردی: گیاه استراتژیک زعفران)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 536

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GRPU02_030

تاریخ نمایه سازی: 24 دی 1398

چکیده مقاله:

امروزه گردشگری روستایی نقش مهمی در توسعه اجتماعی- اقتصادی روستاها دارد و می تواند در استقلال اقتصادی،توانمند کردن زنان روستا و خلق فرصت های شغلی جدید نقش مهمی ایفا کند . زنان روستایی با وجود دسترسی محدودبه منابع تولیدی، نیمی از تولید غذا و نیروی محرک کار کشاورزی جهان را به واسطه وظایف مهم در کشاورزی خانوادگیهمچون زعفران تامین میکنند. اطلاعات لازم برای ارزیابی خدمات بوم نظام های زراعی در مزارع زعفران در استان خراسانرضوی از طریق جمع آوری پرسشنامه استخراج شد. نتایج ارزیابی خدمات بوم نظام های مزارع زعفران (در چهار گروهاصلی تامین کننده، تنظیم کننده، خدمات و حمایتی) نشان داد که بیشترین خدمات مزارع زعفران در استان خراسان رضویمربوط به گروه تنظیم کننده بود و با افزایش اندازه زمین از > 1 به <4 هکتار ارزش خدمات افزایش یافت. کشاورزانسرپرست مزارع زعفران عمدتا زنان هستند که به دلیل آگاهی بیشتر نسبت به خطر سموم و کودهای شیمیایی و قیمت گراناین نهاده ها تمایل کمتری به مصرف این مواد دارند که این امر علاوه بر تضمینی بر تولید سالم آن و به تبع آن، افزایشسهم صادرات کشور در بازارهای جهانی، بهبود کارکردها و ارتقاء خدمات بوم نظام های زعفران را نیز به دنبال دارد. بر ایناساس، با توجه به نقش و اهمیت کار زنان روستایی و تاثیر چشمگیر آنها در توسعه روستا پیشنهاد می شود ارتقاء سلامتاجتماعی آنها، افزایش مشارکت آنها در تصمیم گیری و اجرا و رفع موانع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به دقت مد نظرقرار گیرد که می تواند منجر به: رونق کسبوکار، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و در نتیجه توسعه گردشگری روستایی شود.

کلیدواژه ها:

ارکان مثلث غذایی جهان ، خدمات و کارکردهای بومنظام ، کشاورزی خانوادگی ، گردشگری روستایی ، نیروی محرک کشاورزی

نویسندگان

سرور خرم دل

دکتری تخصصی (Ph.D) اکولوژی گیاهان زراعی/دانشیار گروه اگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

سعید جاهدی پور

دکتری تخصصی (Ph.D) اگرواکولوژی/پژوهشگر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی و مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی