شناخت نقشه ذهنی استفاده کنندگان از شهر کلید موفقیت در طرح ریزی شریان های شهری- مطالعه موردی: مشکلات ترافیکی شهری مشهد با تأکید بر نقش الگوی آمد و شد زائرین و ساکنین

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,012

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GUPSD01_0331

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393

چکیده مقاله:

یکی از رویکردهای مطرح در طراحی شهری، «ساختارگرایی» است که با توجه به گستردگی شهرهای امروزی و عدم توانایی برای طراحی تمام شهر، پیشنهاد می کند، طراحان صرفاً ساختار اصلی هرها را طراحی نموده و شکل دهی به سایر نقاط شهر را به شهروندان واگذار، و از طریق مقررات شهرسازی آن را ک نترل نمایند. شهرهای گذشته ایران دارای ساختاری بودند که عملکردها و عناصر اصلی هر را در بر می گیرفت، و به صورت سلسله مراتبی، در سطح محلات ادامه می یافت. این استخوان بندی علاوه بر افزایش خوانایی و هویت بخشیدن به شهر و محلات، بر کارایی و منسجم آن می افزود. تحقیقات متعددی از سوی اندیشمندانی چون لینج، بر این موضوع اشاره دارند که انسان ها با استفاده از تصویر ذهنی خود از ساختار شهر و عناصر آن، در شهرها به جهت یابی و انتخاب مسیر می پردازند. لذا ضروری است در طرح ها و برنامه های شهری تصویر ذهنی استفاده کنندگان از شهر مورد توجه قرا گیرد تا کارایی ساختار اصلی به منظور پشتیبانی از الگوهای رفتاری (آمد و شد) ساکنین، تقویت شود. از آنجا که طبق آمار رسمی، سالانه حدود 17 میلیون مسافر وارد شهر مشهد می شوند و حدود 3 میلیوننفر نیز در این شهر ساکنند، مدیریت الگوهای رفتاری ساکنین و زائرین برای رفع مشکلات این شهر اجتناب ناپذیر است. به نظر می رسد ساختار اصلی شهر مشهد و ساختار ذهنی غالب استفاده کنندگان از فضا، برهم انطباق ندارند و این می تواند یکی از عوامل اصلی بسیاری از مشکلات شهری- از جمله ترافیک- مشهد می باشد. این پژوهش برای آزمون این فرضیه به بررسی میزان انطباق ساختار اصلی شهر مشهد و ساختار ذهنی ساکنین و زائرین در شهر مشهد، پرداخته است. تحلیل ها نشان داد نقشه ذهنی ساکنین و زائرین شهر مشهد با ساختار اصلی طراحی شده برای این شهر جز در چند نقطه، اشتراکی ندارد؛ که این مسئله می تواند یکی از علل عمده مشکلات ترافیکی شهر مشهد باشد. این نکته، توجه بیتر به تصویر ذهنی مردم در طرح های آینده برای شهر مشهدرا ضروری می نماید.

نویسندگان

حسین مبینی

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه هنر تهران

فریبا قرائی

دانشیار دانشگاه هنر تهران

محسن شکری

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه هنر تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اواسن هما س ملی جعرافیا.شهرساری و وسعه 1392 _ _ ...
  • _ پژوهشی حسین مبینی که در سال 1392 در دانشگاه ...
  • برای طالعه بیشتر در خصوص نظریه میدان لوین، ن.ک. مقالاتی ...
  • انقا با ارزش مذهبی، گردشگری، بازرگانی، تاریخی، فرهنگی، کالبدی، اجتماعی، ...
  • _ نقشه نقاط با ارزشگردشگری و مذهبی دمشهد از نظر ...
  • اولیت های بازرگانی بعد از انجام زیارت(مطالعات پایه اجتماعی طرح ...
  • "نظیر گره های فعالیتی مده، بازار ها، مساجد و عناصر ...
  • "ن.ک. طرح جامع شهر مشهد، 1385، مهندسان مشاور فرنهاد ":. ...
  • نمایش کامل مراجع