ارزیابی نقش پروژه های عمرانی در تغییر ساختار و کارکردهای شهر بندی انزلی با تأکید بر بخش مرکزی شهر (نمونه موردی: پل ولایت 2)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 671

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GUPSD01_0439

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393

چکیده مقاله:

طرح ریزی و ا جرای پروژه های عمرانی کلان در شهرها که با سرمایه گذاری بخش های دولتی و خصوصی صورت می پذیرد، گامی است در جهت عمران و آبادانی که به ایجاد محیط زندگی راحت تر برای شهرنشینان منجر خواهد شد. حال پروژه هایی که در جهت بهبود وضعیت راه ها، معابر و دسترسی های موجود در شهر به منظور عبور و مرور آسان تر وسایل نقلیه و کاهش بار ترافیکی ایجاد می شوند، می توانند بافت کالبدی و فعالیت های پیرامون خود رابا تغییرات چشمگیری مواجه سازند. زیرا در بسیاری از آنها معمولاً تعریض معابر و تملک اراضی اطراف ناگزیر است. در نتیجه این روند می تواند به تغییر ساختار و کارکردهای بخشی از شهر و یا کل آن منجر شود. از اینرو با توجه به اهمیت این موضوع در کالبد شهری، بررسی نقش پروژه های عمرانی در تغییر ساختار و کارکردهای بخش مرکزی شهر بندر انزلی با توجه به فاز اجرایی پروژه عمرانی پل ولایت 2، از اهداف اصلی این پژوهش می باش؛ که در آن به بررسی اثراتی که در آینده بر بخش مرکزی شهر حادث خواهد شد، پرداخته شده است. همچنین بدلیل اینکه ماهیت این پروژه، در زمینه کاهش بار ترافیکی می باشد، این موضوع (تأثیر آن در کاهش بار ترافیک) نیز مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به داده های اولیه ای که از طریق اسناد و مدارک علمی (گزارشات طرح جامع و تفصیلی، مقالات، نقشه ها و تصاویر مرتبط و ...) بازدیدهای میدانی، تدوین پرسشنامه و م صاحبه با افراد متخصص در محدوده مورد مطالعه انجام شد، به تحلیل داده های بدست آمده با روش علمی توصیفی- تحلیلی پرداخته شد و این نتایج بدست آمد که با بهره برداری از این پروژه عمرانی، بعضی از کابربی های پیرامون آن که اکثراً تجاری و خرده فروشی اند دستخوش دگرگونی هایی خواهند شد که در نتیجه بر معیشت کاسبان آن تأثیر منفی برجای خواهد گذاشت. همچنین به واسطه تعریض معابر و تملک اراضی موجود، چشم انداز جدیدی نیز در بخش مرکزی شهر بوجود خواهد آمد. از طرفی با بررسی نقش این پروژه در کاهش بار ترافیکی بخش مرکزی شهر، این نتیجه حاصل شد که تأثیری مقطعی داشته و باعث انتقال ترافیک به میدان امام خمینی می شود. لذا بدون توجه و بازنگری در معابر منتهی به بخش مرکزی شهر بندر انزلی (میدان امام خمینی) در آینده نزدیک، نه تنها شلوغی و ترافیک بخش مرکزی شهر کم نخواهد شد، بلکه به طور فزاینده ای افزایش خواهد یافت و مشکلات جدیدی گریبانگیر آن خواهد شد.

نویسندگان

منصوره دل آور

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریز توریسم، دانشگاه دولتی آموزگاری صدرالدین عینی، تاجیکستان، دوشنبه

سمیه عاشوری مریدانی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی توریسم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

امیر رضازاده صنعتی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی توریسم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

امیر مرادی فر

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی توریسم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ آیت‌اللهی، فاطمه، (1390)، "پل" فضای شهری گم شده، قم ...
  • م بحرینی، سیدحسین؛ (1377)، فرایند طراحی شهری، چاپ اول، انتشارات ...
  • _ تمدن، رویاه (1384)، مروری بر تجربه بازسازی بیروت و ...
  • _ سلطان‌زاده، حسین؛ (1365)، مقدمه‌ای بر تاریخ شهر و شهرنشینی ...
  • _ شماعی، ع و پور احمد، احمد؛ (1385)، بهسازی و ...
  • اواسن هما س ملی جغرافا.شهر ساری و و سعه ا ...
  • _ گلابچی، محمود و متین علاقمندان؛ (1389)، پل‌های ایران و ...
  • مح مرادی‌فر، بر؛ (1390)، راهنمای ArcGis9.3کاربردی همراه با معرفی برنامهای ...
  • - Western, J. and Lynch, M. (2000) "Overview of the ...
  • نمایش کامل مراجع