حکمت نزول آیه" إنا أعْطیْناک الْکوْثر " در قرآن کریم از دیدگاه مفسران

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,124

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

HEKMATENAB01_013

تاریخ نمایه سازی: 19 اردیبهشت 1395

چکیده مقاله:

کوثر استوانه برکت و اسطوره بالندگی است. آیات سوره کوثر در قرآن کریم معجزه‏اى در حکمت و خطاب است. این سوره یکی از ملاحم و خبرهای غیبی قرآن است، چون که بعد از رحلت پیامبر(ص)برکتی در نسل ایشان قرار دارد که در هیچ عصر و نسلی معادل آن دیده نشده است. پیامبر اکرم(ص) دو فرزند پسر از خدیجه داشتند که هر دو در مکه از دنیا رفتند، و پیامبر(ص) فاقد فرزند پسر شد.به همین علت مشرکین به او ابتر می گفتند. به دنبال آن، این سوره نازل شد و خبر داد که دشمنانت ابتر خواهند بود. بشارتى که در این سوره داده شده از یک سو ضربه‏اى بود بر امیدهاى دشمنان اسلام، و از سوى دیگر تسلى خاطرى بود به پیامبر اسلام که بعد از شنیدن این لقب زشت و توطئه دشمنان قلب پاکش غمگین و مکدر شده بود. طبق نظر اکثر مفسران، مراد از کوثر، نسل و ذریه حضرت رسول(ص) است که از فاطمه زهرا (س)، دختر آن حضرت، به وجود آمد و تعدادشان تا روز قیامت بیرون از شمار است. در زمانی که خبر تولد دختر مایه اندوه و غم پدر می شد، به گونه ای که صورتش از غصه سیاه می گشت و به فکر فرو می رفت که دخترش را زنده به گور کند ؛ در این زمان قرآن به دختر لقب کوثر می دهد تا فرهنگ جاهلی را به فرهنگ الهی و انسانی تبدیل کند. از اینرو می توان گفت کوثر الهی، به جنسیت بستگی ندارد؛ فاطمه(س) دختر بود اما کوثر شد. به تعداد کثیر بستگی ندارد؛ فاطمه(س) یک نفر بود اما کوثر شد. آری خداوند می تواند کم را کوثر و زیاد را محو کند. نویسنده در این مقاله به بیان و تحلیل دیدگاه های مفسران فریقین در مورد این سوره و تطبیق نظرات آنان پرداخته است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

فریبا خاقانی

کارشناسی ارشد . دانشکده الهیات ، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، ایران- کتابخانه الغدیر،اداره کل استان آذربایجان شرقی،نهادکتابخانه های عمومی کشور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :