بررسی موقعیت و کارکرد ایوان در خانه های سنتی شیراز نسبت به وضعیت خورشید نمونه موردی : 11 مورد از خانه های تاریخی در محله اسحق بیگ و بازار مرغ

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 612

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICSAU03_0926

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1395

چکیده مقاله:

ایوان از جمله فضاهای بینابینی است که در بسیاری از مناطق با آب و هوای متفاوت استفاده می شود. این فضای واسط با قرارگیری در سازمان فضایی خانه توانسته است فضاهای متنوع و منحصر بفردی را در معماری ایران و بالاخص معمار یخانه های سنتی به وجود آورد. این فضای نیمه بسته درکنار فضای باز و بسته موجب تجربیات شگرفی در تابستان می شود و در زمستان حائلی بین هوای سرد بیرون و جداره های داخلی است. این پژوهش به بررسی کارکرد ایوان در خانههای سنتی شیراز و نقش آن بعنوان فضای نیمه بسته نسبت به موقعیت خورشید ما ی پاردازد. در ا ین راستا ابتدا بهتاریخچه پیدایش ایوان در معماری ایران و نقش آن بعنوان فضای نیمه بسته، تاثیر گذار و تاثیر پذیر بار فضاها ی باز و بسته پرداخته شده است. در ادامه، به بررسی ایوان از نظر فرمی و عملکردی در جبهه های مختلف خانه های واجد ارزشتاریخی در محله های اسحق بیگ و بازارمرغ و تاثیر آفتاب بعنوان عنصر اصلی اقلیمی در منطقه گرم و خشک بر نحوه سازماندهی ایوان در معماری خانه ها می پردازد. روش تحقیق توصیفی بوده و مبانی نظری از طریق مطالعه کتابخانه ا ی و گردآوری اسناد می باشد که با مشاهده میدانی تکمیل شده است. جامعه آماری از میان 121 خانه واجد ارزش تار یخیدر محلات مذکور به طور تصادفی انتخاب شده است. از این تعداد 11 خانه بررسی شده اند، نتایج نشان می دهد عملکرد اقلیمی ایوان در خانه های سنتی شیراز نسبت به آنچه در خانه ها ی مرکزی ایران مشاهده می شود کمرنگ تر است و آفتاب به عنوان عنصر اصلی اقلیمی و موثرترین عامل درمناطق گرم و خش بعنوان ی گزینه تاثیر گذار و مهم نتوانسته است نقش بسزایی درجهت گیری و استقرار ایوان در طراحی خانه های این محلات داشته باشد.

نویسندگان

عاطفه طاهری

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ]1] معین, م.، فرهنگ فارسی معین، انتشارات معین، تهران، .1382 ...
  • ]2] فلاح فر س.، فرهنگ واژه های معماری سنتی ایران، ...
  • ]5] محمودیه ع.، بازنگری اهمیت ایوان در خانه های سنتی ...
  • _ اصول پویا در معماری گذشته ایران. سومین کنگره تاریخ ...
  • ]8] کاتب, ف، معماری خانه های ایرانی. فرهنگ و ارشاد ...
  • ]10] توسلی م م، ساخت شهر و معماری در اقلیم ...
  • نمایش کامل مراجع