مدلسازی منابع و مصارف آب در حوضه‌های آبریز به کمک نرم‌افزار Mike-Basin (مورد مطالعاتی حوضه آبریز اترک - استان گلستان)

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,831

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICWR01_225

تاریخ نمایه سازی: 15 آذر 1388

چکیده مقاله:

برای دستیابی و تأمین اهدافی نظیر شناسایی پتانسیلهای منابع آب در کل حوضه آبریز، شرایط موجود بهره‌برداری از منابع آب، نیازهای آبی بخشهای مختلف در زمان حال، ارزیابی و شناسایی پتانسیلهای توسعه منابع آب در زمینه تأمین و تخصیص نیازها و تولید برق‌آبی، اولویت‌بندی و تعیین ترتیب و زمان اجرای پروژه‌های پیشنهادی و ارزیابی میزان تأمین نیازها در دوره‌های مختلف زمانی و تعیین کمبودهای احتمالی، بایستی منابع و مصارف آب و چگونگی تخصیص‌ها در حوضه‌های آبریز با توجه به گزارشات مستقل ارائه شده هواشناسی، آبهای سطحی، نیازهای زراعت و دامی و... در شرایط موجود مورد بحث و بررسی قرار گرفته و شرایط حاکم بر بهره‌برداری از منابع آب ارزیابی شود. اطلاعات در دسترس منابع آبی، شامل مقادیر ثبت شده آبدهی در ایستگاه‌های هیدرومتری، و مصارف آبی اصلی مورد ارزیابی و بررسی، شامل برداشتهای آبی انجام‌شده توسط ایستگاه‌های پمپاژ، موتور تلمبه‌ها و آب‌بندها و دریاچه‌ها و... می‌باشند. در این مقاله کاربردی، رودخانه اترک در استان گلستان، به عنوان یکی از رودخانه‌های مرزی شمال، با طول تقریبی 535 کیلومتر به‌عنوان یکی از طویل‌ترین رودخانه‌های موجود در استان گلستان بوده که به دلایل مختلف از جمله مرزی بودن به طول تقریبی 190 کیلومتر با کشور ترکمنستان و همچنین عبور از سه استان شمالی (خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان) از اهمیت ویژه‌ هیدروپولیتیک برخوردار است. در این مورد مطالعاتی با استفاده از نرم‌افزار Mike Basin، مدل تولید رواناب سطحی و مصرف آب در بخش‌های مختلف حوضه برپا و با استفاده از اطلاعات موجود ایستگاه‌های آب‌سنجی در دوره شاخص کالیبره می‌گردد. ارزیابی وضع موجود تولید رواناب، تأمین نیازهای آبی و برآورد کمبودهای احتمالی در شرایط موجود گام بعدی است، که با استفاده از این مدل و اطلاعات موجود از مصارف و نیازهای آبی انجام می‌گیرد. در پایان، نتایج حاصل از این مدلسازی، پس از کالیبراسیون در جداول تهیه می‌شود و بر اساس تأمین و نیازها و تعیین کمبودها در وضعیت موجود، قضاوت در مورد وضعیت و افق آینده تا حدودی ممکن می‌گردد.

کلیدواژه ها:

مدلسازی یکپارچه منابع آب (IWRM) ، رواناب سطحی (Surface Runoff) ، کالیبراسیون (Calibration) ، نرم‌افزار Mike Basin ، کمبود آب (Water Deficit)

نویسندگان

رضا جاویدی صباغیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران - آب دانشکده مهندسی دانشگاه فردوس

محمدباقر شریفی

عضو هیات علمی گروه مهندسی عمران دانشگاه فردوسی مشهد

حجت میان آبادی

کارشناس ارشد مهندسی عمران دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت، کارشناس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • شرکت مهندسی مشاور طوس‌آب. (1388). " گزارش نهایی بهره‌برداری از ...
  • شرکت مهندسی مشاور طوس‌آب. (1386). " گزارش نهایی هواشناسی، طرح ...
  • شرکت مهندسی مشاور طوس‌آب. (1386). " گزارش نهایی هیدرولوژی و ...
  • علیزاده، امین. (1383). _ اصول هیدرولوژی کاربردی ". انتشارات دانشگاه ...
  • DHI. 2003. _ A Verstile Decision Support System Tool for ...
  • http : //www _ dhisoftware _ c om/mikebasit ...
  • D. P. Loucks, Elco Van Beek, (2005). _ Water Resource ...
  • نمایش کامل مراجع