مطالعه تحمل به تنش خشکی ژنوتیپ های گندم (Triticum aestivum L.) با استفاده از شاخص های مقاومت و حساسیت به خشکی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 332

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IDEHNOWIN01_050

تاریخ نمایه سازی: 30 آبان 1394

چکیده مقاله:

تنش خشکی مهمترین عامل کاهش عملکرد دانه غلات است. به منظور ارزیابی تحمل به خشکی ژنوتیپ های گندم با استفاده از شاخص های تحمل و حساسیت به تنش خشکی، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی بروجرد به صورت بلوک های کامل تصادفی با 20 ژنوتیپ گندم در دو محیط آبیاری کامل و تنش خشکی به صورت جداگانه در سه تکرار اجرا گردید. بر مبنای عملکرد ژنوتیپ ها در دو شرایط کاشت (Yp و Ys) شاخص های کمی مقاومت و حساسیت به خشکی از قبیل : شاخص تحمل (TOL) ، میانگین بهره وری (MP)، میانگین هندسی بهره وری (GMP) ، میانگین هارمونیک (HM) ، شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل تنش (STI) محاسبه شدند. اختلاف بسیار معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر شاخص های کمی مورد مطالعه و عملکرد ژنوتیپ های دو محیط تنش و غیر تنش وجود داشت که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی و امکان انتخاب برای مقاومت به تنش خشکی می باشد. بر اساس مقایسه میانگین انجام شده بیشترین عملکرد دانه در دو شرایط آبی و تنش مربوط به ژنوتیپ های 11 و 17 بود. بیشترین مقدار شاخص های MP و GMP و HM و STI مربوط به ژنوتیپ های 10 و 11 و 16 و 17 و در مقابل بیشترین مقدار دو شاخص SSI و TOL نیز مربوط به ژنوتیپ های 5 و 6 و 4 و 18 بود. نتایج حاصل از تجزیه ضرایب هم بستگی نشان داد که چهار شاخص MP , GMP , HM و STI به دلیل هم بستگی بالا با عملکرد ژنوتیپ های دو محیط ، مناسب ترین شاخص ها برای غربال کردن کردن ژنوتیپ ها در دو شرایط آزمایش هستند. بنابراین با توجه به این شاخص ها و عملکرد ژنوتیپ ها در دو شرایط کاشت ، بهترین ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی، ژنوتیپ های 10 و 11 و 16 و 17 تشخیص داده شدند. نمودار چند متغیره بای پلات نشان داد که ژنوتیپ های فوق در مجاورت بردارهای مربوط به شاخص های مقاومت به خشکی قرار دارند.

کلیدواژه ها:

گندم ، تنش خشکی ، شاخص های کمی مقاومت و حساسیت به خشکی ، ضرایب هم بستگی

نویسندگان

نازنین رزازی

دانش آموختگان کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، ایران

امیر محمد مهدوی

دانش آموختگان کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ Sio- se Mardeh, A., Ahmadi., A., Ppostini, K, and ...
  • -Siddique, A., Hamide, A., and Islam, M. 2000. Drought stress ...
  • نمایش کامل مراجع