نقش شرکتهای تعاونی و تولید روستایی و تشکلهای آبران در جلب مشارکت مردمی در توسعه باغات تحت شبکه آبیاری قطره ای (مطالعه موردی حاشیه زاینده رود)

سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,716

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IDNC02_196

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1387

چکیده مقاله:

استان چهارمحال و بختیاری با وسعت حدود 1650 کیلومتر مربع به لحاظ وضعیت توپوگرافی و اقلیمی از جمله مناطق خاص کشور است که پتانسیل های بالایی از نظر منابع و مصارف آب دارد. از کل پتانسیل خاک استان که بالغ بر 450 هزار کیلومتر تخمین زده شده است. هم اکنون 85 هزار هکتار تحت کشت آبی و 40 هزار هکتار باغات است. با توجه به اقتصادی بودن باغات، اثرات مثبت اجتماعی و زیست محیطی و نقش آن در کاهش فرسایش خاک و حفاظت منابع آب حوضه آبریز، در سالهای اخیر توسعه باغات به عنوان یکی از برنامه های اولویت دار استان مد نظر گرفته است و با توجه به مشارکت جدی مردم استان در امر توسعه باغات، می توان امیدوار بود که برنامه های توسعه باغات استان در یک دوره میان مدت عملی گردد. در این منطقه ضمن معرفی پتانسیل های استان در توسعه باغات، به صورت موردی برخی از پروژه های بزرگ توسعه باغات که با مشارکت مردمی تامین آب شده و سیستم آبیاری تحت فشار دئر آنها اجرا شده است مورد توجه قرار گرفته و بر اساس نظر سنجی که از تشکل های آب بران و مدیران عامل تعاونی های تولید کشاورزی مناطق مختلف استان، سعی شده فرصت ها و چالش ها در مشارکت مردمی مورد توجه قرار گیرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که استان چهارمحال و بختیاری از جمله استانهایی است که در آن مشارکت مردمی در امر توسعه باغات به خوبی انجام می شود ولی انجام برخی حمایت ها از طرف دولت می تواند تضمینی برای موفقیت این امر باشد. همچنین نتایج نشان داده که امکان جذب سرمایه گذاری های بخش خصوصی در این امر با وضع یکسری قولنین و تسهیل در بروکراسی اداری به خوبی امکان پذیر است.

کلیدواژه ها:

توسعه باغات ، شبکه آبیاری قطره ای ، مشارکت مردمی ، استان چهارمحال و بختیاری

نویسندگان

حسین صمدی بروجنی

استادیار دانشگاه شهرکرد و رئیس مرکز تحقیقات منابع آب

صفدر نیازی

معاون بهبود تولیدات گیاهی، سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختی

سعید تراکمه

کارشناس مسئول تامین آب، سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :