مکانیابی اماکن اسکان موقت جمعیت های آسیب دیده از زلزله با بهره گیری از سامانه های اطلاعات مکانی (مطالعه موردی منطقه 2 شهرداری تهران)

سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 6,182

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

INDM02_104

تاریخ نمایه سازی: 11 تیر 1385

چکیده مقاله:

یکی از مهمترین مسائلی که پس از وقوع زلزله مورد توجه سازمان های مسوول در زمینه مدیریت بحران قرار می گیرد، انتخاب محلی مناسب و ایمن جهت استقرار موقت جمعیت های آسیب دیده از سوانح است. سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) با توجه به ویژگی منحصر به فرد آن در مکان یابی می تواند به یک عنوان ابزار کار آمد در مکانیابی منطاقی جهت استقرار آسیب دیدگان در خدمت تصمیم گیرندگان قرار گیرد. در این مقاله منطقه 2 شهرداری تهران به عنوان الگوی تهیه پایگاه داده مکانی به منظور مکان یابی محل های استقرار موقت جمعیت های آسیب دیده ناشی از زلزله انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته است. بر این اساس، ابتدا مدل مفهومی طراحی و لکیه لایه های داده های مورد ناز برای ایجاد پایگاه داده های مکانی اعم از لایه های تاسیسات، خدمات شهری و شریان های حیاتی و همچنین خصوصیات و ویژؤگی های طبیعی منطقه گردآوری و با قالبی یکسان از نظر سیستم مختصات رقومی گردیند. سپس با استفاده از امکانات سامانه های اطلاعات جغرافیایی تلفیقی و تحلیل اطلاعات انجام شد. پس از آن معیارها و شاخص های استاندارد شده برای تعیین مکان های استقرار اضطراری جمعیت های آسیب دیده ناشی از زلزله به صورت وزنی در پایگاه داده های مکانی وارد و بر اساس آن جستجو و استخراج نتایج انجام پذیرفت. نتایج نشان داد با توجه به معیارها و استانداردهای مکان یابی مناطق مناسب جهت اسکان موقت آسیب دیدگان، از جمله حرائم شریان های حیاتی از جمله خطوط انتقال نیرو، خطوط گاز و سایر شریان ها و همچنین شرایط طبیعی منطقه، بهترین مکان ها برای اجرای عملیات اسکان موقت فضاهای باز برخی پارک های این منطقه شهری است.

کلیدواژه ها:

برنامه ریزی ، زلزله ، سامانه های اطلاعات جغرافیایی ، اسکان موقت ، منطقه 2 ، GIS

نویسندگان

مهدی اشراقی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری

فاضل ایرانمنش

عضو هیئت علمی پژوهشکده تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابراهیمی، محسن _ "محاسبه و تعدیل آسیب پذیری شهر تهران ...
  • بحرینی، حسین . "نقش فرم، الگو و اندازه سکونتگاهها در ...
  • بحرینی، حسین . "ارزیابی و بازسازی سه شهر زلزله زده ...
  • رخشنده، معصومه. " مجموعه مقالات اولین همایش ملی مهندسی زلزله ...
  • صمدزادگان، فرهاد . علی‌عباسپور، رحیم. پهلوانی، پرهام. "مکانیابی اماکن اسکان ...
  • غفوری آشتیانی، محسن _ "کاهش خطرپذیری لرزه ای شهر تهران". ...
  • عبدالهی، مجید . "مدیریت بحران در نواحی شهری". انتشارات سازمان ...
  • کتاب منشور بشردوستانه و حداقل استانداردهای امداد رسانی در بحران، ...
  • نژاد قمی، سعید، "کاربرد GIS در مدیریت بحران"، نشریه جغرافیای ...
  • نمایش کامل مراجع