بررسی میزان تاثیرمداخله فاکتورهای انسانی در کاهش میزان عوارض اسکلتی عضلانی (CTD) در ستاد مرکز بهداشت غرب تهران 1383-1384

سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,123

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IRANERGO01_025

تاریخ نمایه سازی: 28 مهر 1386

چکیده مقاله:

سابقه و هدف : تا کنون پژوهشهای زیادی در زمینه بروز عوارض اسکلتی عضلانی ) ) CTD صورت پذیرفته است در بیشتر موارد نحوه نشستن و posture کاری نامناسب دلیل بروز این عوارض شناخته شده است . در آمار منتشر شده از یک منبع خارجی حدود %44 افرادی که با رایانه کار می کردند دچار اختلالات اسکلتی و عضلانی شده بودند . هدف از این تحقیق شناسایی و اندازه گیری عوارض و مداخله ارگونومی و بررسی میزان تاثیر این مداخله در مرکز بهداشت غرب تهران که از سیستم Paperless بهره می بردند می باشد . مواد و روشها : در این روش از طریق ارائه پرسشنامه نوردیک عوارض CTD در 68 نفر از کارکنان و توسط بازدیدهای فنی کارشناسان علت بروز عوارض در محیطهای کاری معین گردیده است . با توجه به روشهای آماری علتهایی که عوارض با شدت و فراوانی بیشتری ایجاد نموده اند، شناسایی شده و توسط مهندسی فاکتورهای انسانی مورد مداخله قرار گرفتند . جهت کارآیی بیشتر طرح از ) Anthropometry ابعاد سنجی بدن انسان ) استفاده شد و به ازای هر فرد posture کاری معینی طراحی گردید . یافته ها : نتایجی که در مرحله قبل از مداخله بدست آمد، نشان دهنده وجود عوارض CTD در بیشتر کارکنان بوده است به طوری که 90 درصد کارکنان از درد بالای ستون فقرات رنج می بردند . %27/4 درد شانه و %20/4 از درد عضلات گردن شکایت داشتند . پس از مداخله این مقادیر کاهش یافت و میزان شکایت کارکنان نسبت به درد بالای ستون فقرات تا %40/8 کاهش یافته است . درد در ناحیه شانه به %22 وعضلات گردن به %17/6 تقلیل یافته است . با آزمون آماری تغییرات معنی دار می باشد ( p<0.005 ) نتیجه گیری : وجود posture نامناسب کاری علت اصلی بروز عوارض CTD در محیطهای کار با رایانه ) ) VDT می باشد که می توان با راههای قابل دسترس نظیر اصلاح در ارتفاع میز و صندلی کار همچنین آموزش نحوه صحیح کارکردن و آموزش حرکات ورزشی ساده از افزایش این عوارض در محیطهای کاری جلوگیری نمود .

کلیدواژه ها:

ارگونومی ، عوارض اسکلتی عضلانی CTD ، پست کار با رایانه VDT

نویسندگان

جمشید رحیمی

عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دامغان - دانشگاه ع . پ . سمنان

محمدباقر دلخوش

عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دامغان - دانشگاه ع . پ . سمنان

علی کابلی زاده

کارشناس مسئول بهداشت حرفه ای مرکز بهداشت غرب تهران

رستم گلمحمدی

عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • علی پور قاسمی، پیشگیری عوارض و بیماریهای ناشی از کار ...
  • علیرضا چوبینه. در ترجمه مهندسی عوامل انسانی در صنعت و ...
  • محمد امین موعودی، علیرضا چوبینه. ارگونومی در عمل، چاپ اول، ...
  • علیرضا چوبینه. شیوه های ارزیابی پوسچر، انتشارات فن آوران، 1383، ...
  • دکتر معتمد زاده مجید. در ترجمه مقدمه ای بر ارگونومی، ...
  • انجمن ارگونومی و مهندسی فاکتورهای انسانی ایران، گزیده ای از ...
  • نبی پور مسعود، ایمنی و بهداشت کار با کامپیوتر، تهران، ...
  • Karl H. E. Kroemer and Anne D.Kroemer, Office Ergonomics, First ...
  • Kroemer KHE. _ sitting at work recording and assessing body ...
  • نمایش کامل مراجع