اثرات احداث سدها درتغییرکارکرد فرآیندهای ژئومورفولوژیکی رودخانه های جاری درمناطق نیمه خشک مطالعه موردی : حوضه قرنقوچای ،واقع در دامنه های شرقی سهند ( شمال غرب کشور )

سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,027

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IREC07_306

تاریخ نمایه سازی: 15 تیر 1385

چکیده مقاله:

رودخانه ها از اشکال دینامیک سیستم های طبیعی هستند که هر تغییری که در بخشی از آن، به دست انسان ویا بطور طبیعی رخ دهـد ،اثرات آن درطی زمان به اجزاء دیگر ودر نهایت به کل سیستم زهکشی منتقل می شود . احداث سدها، به عنـوان بزرگتـرین سـازه های هیدرولیکی ،در چند دهه گذشته ،بزرگترین تغییرات را در مسیر رودخانه ها ودرکل حوضه هـای زهکـشی ایجـادکرده ا نـد . تغییـرات درکارکرد فرآیندهای ژئومورفولوژیکی ناشی از احداث سدها، در افزایش میزان رسوبات ،جابجائی در جبهه نهشته گذاری وکاوشی وتغییر در مورفولوژی عرضی وطولی بستر جریان رودخانه ها ( در بالا وپایین دست سدها ) ،از مهمترین تظـاهرات چنـین تـاثیراتی هـستند . ایـن تاثیرات درمحدوده های نیمه خشک ،که عکس العمل سریعی نسبت به بروز تغییرات دارند ،بسیار مشخص تر است . حوضه هـای پـرآب کوهستان سهند ،واقع در شمال غرب کشور – به عنوان یک منطقه ن یمه خشک - از بسیاری جهات توجه طراحان ومهندسین سـازه هـای هیدرولیکی را به خود جلب نموده است . در این بخش از کشور، سدهای متعددی با اهداف مختلف ،احداث شده ویا دردسـتوروکار احـداث قراردارند . اما متاسفانه دراثر برخی از تصمیمات عجولانه ویا عدم آگاهی کـافی از پیامـدهای ژئومورفولویکی،اکولـوژیکی ،بیولـوژیکی و ... ناشی ازاحداث سدها ویا عدم توجه به روند تغییرات آب وهوایی در آینده ،احداث چنـین سـازه هـایی ،بـه بـروز مـسائل عمـده ای درمحدوده های مذکور منجر شده است . در این مقاله سعی خواهد شد ،پیامدهای ناشی از احداث سدها درحوضه های کوهـستانی منـاطق نیمه خشک مورد بررسی قرار نحوه بروزتغییرات دربسترجریان رودخا نه ها،در قالب ارائه نمونه ای از حوضه سهند ( قرنقوچای ) ،موردتحلیل قرارگیرد .

کلیدواژه ها:

سدها ، اثرات سدها ، پیامدهای ژئومورفولوژیکی سدها ، افزایش رسوب پشت سدها ، مورفولوژی رودخانه ه ا ، مناطق نیمه خشک

نویسندگان

مریم بیاتی خطیبی

استادیارگروه پژوهشی جغرافیای دانشگاه تبریز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سازمان آب منطقه ای آذربایجان شرقی (1384)"گزارشاتی ازنتایج مطالعاتی سد ...
  • Marston, R, A. , J, D.Mills .D, R.Wrazien ..B, Bassett ...
  • Brandt , S.A.(2000). _ Classification of g eomorphologi cal effects ...
  • Amsler, L .M. _ C, G.Ramonell and H , A ...
  • Fassetta , G, A. , E, Cossart and M, Fort. ...
  • Magilligan, F .J and K, H.Nislow. (2005) ."Changes in hydrologic ...
  • Radoane, M and N, Radoano(.2005) _ _ 'Dams , sediment ...
  • Sinha, R. , V, Jain. , P, Babu and _ ...
  • Wssmer, P _ , J.L. Schneider. , N, Pollet and ...
  • th International River Engineering Conference Shahid Chamran University, 13-15 Feb ...
  • نمایش کامل مراجع