پهنه ‎بندی مقدار ماده‎آلی و توزیع اندازه ذرات خاک در کاربری های مختلف با استفاده از زمین‎آمار و سنجش از دور در حوضه آبخیز بارده استان چهارمحال و بختیاری

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 437

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AREO-33-4_006

تاریخ نمایه سازی: 23 شهریور 1399

چکیده مقاله:

خاک یکی از منابع طبیعی و سرمایه­ ای هر کشوری است که بایستی به ­طور جدی در آمایش سرزمین در مقیاس ملی و محلی مورد توجه قرار گیرد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کاربری اراضی بر مقدار ماده آلی و توزیع اندازه ذرات خاک در حوضه آبخیز بارده به‎منظور استفاده از اطلاعات به دست آمده در تصمیم­ گیری­های مدیریتی انجام شد. نمونه­ برداری به صورت تصادفی و مرکب از دو عمق صفر تا 5 و صفر تا20 سانتی­متری سطح خاک از 140 نقطه انجام گردید. تجزیه وتحلیل آماری ویژگی ها در کاربری ها انجام و سپس به‎منظور مطالعه الگوی ساختار مکانی ویژگی ها، میان‎یابی و پهنه‎بندی به روش کریجینگ صورت گرفت و در آخر با استفاده از تصاویر لندست 8 رابطه ویژگی های خاک با تشعشع، انعکاس و درجه حرارت تشعشعی به کمک مدل های رگرسیون بررسی شدند. نتایج تجزیه‎وتحلیل آماری ویژگی ها نشان داد در دو عمق نمونه برداری صفر تا 5 و صفر تا20 سانتی­متری در کاربری های مختلف ضریب تغییرات تفاوت چندان بالایی را نشان نمی دهد. نتایج پهنه بندی ویژگی‎ها نشان دادند که الگوی توزیع ماده آلی و توزیع اندازه ذرات به‎طور عمده ناشی از تغییرپذیری فاکتورهای ذاتی خاک (مانند مواد مادری) و بخشی از آن توسط شیوه های مدیریتی (مانند عملیات مدیریتی خاک) می باشد. تغییرات ضرایب همبستگی حاکی از قوی ترین رابطه بین مقدار ماده آلی، رس، سیلت و شن با میزان بازتاب در محدوده نور مرئی، مادون‎قرمز نزدیک و پانکروماتیک مادون‎قرمز طول‎موج بلند از طیف الکترومغناطیس بود. مقایسه قدرت همبستگی بین بازتاب باندها و مقدار ماده آلی در بخش مادون‎قرمز نزدیک همبستگی بیشتری را نشان داد. اعتبارسنجی های انجام شده نشان دادند که نقشه های به دست آمده به روش زمین آماری و سنجش از دور به خوبی توزیع ویژگی ها را نشان می دهند.

نویسندگان

ندا محمدی فارسانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهرکرد

احمد کریمی

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهرکرد

جهانگرد محمدی

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهرکرد

مهدی نادری

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهرکرد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :