عوامل موثر بر پذیرش فناوری آبیاری نوین توسط کشاورزان (مورد مطالعه شهرستان بهبهان)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 406

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IAEEJ-15-1_008

تاریخ نمایه سازی: 5 آذر 1398

چکیده مقاله:

امروزه،کمبودآببهیکنگرانیعمدهدرایرانبدلشدهاستوبه طورمشخص،کشاورزیدرکانوناصلیمشکل کمبودآب قراردارد. از آنجایی که بخش عظیمی از تلفات آب در مسیر انتقال آن به مزارع اتفاق می افتد، به کارگیری فناوری های نوین آبیاری به منظور استفاده بهینه از منابع آب کشور امری ضروری می باشد. تحقیق حاضر با هدف اصلی بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری آبیاری نوین در شهرستان بهبهان انجام گرفت. این تحقیق، از نوع تحقیقات کاربردی بوده و گردآوری داده ها با استفاده از روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را کشاورزان پذیرنده و نپذیرنده فناوری های آبیاری نوین شهرستان بهبهان تشکیل دادند. تعداد کل پذیرندگان فناوری های نوین آبیاری شامل 174 کشاورز بوده که به صورت سرشماری انتخاب گردیدند و از میان نپذیرندگانی که زمین های آن­ها در همسایگی کشاورزان پذیرنده بوده تعداد 100 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه‎ استاندارد استفاده گردید. به منظور تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق، پیش آزمون انجام شد که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس­ های اصلی پرسشنامه در حد مناسب بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS20 استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که توابع تشخیصی برای هر سه مدل نشر، تنگناهای اقتصادی و چندبعدی دارای قدرت ایجاد تمایز میان پذیرندگان و نپذیرندگان فناوری آبیاری نوین بودند. همچنین متغیر سن در مدل نشر و چندبعدی و متغیر فاصله زمین های کشاورزی تا مرکز خدمات در مدل تنگناهای اقتصادی، مهم ترین متغیرهای متمایزکننده دو گروه پذیرنده و نپذیرنده می باشند. همچنین یافته ها بیانگر آن است که الگوی چندبعدی، توانایی بالاتری برای طبقه بندی کشاورزان پذیرنده و نپذیرنده فناوری آبیاری نوین دارد. لذا پیشنهاد می شود سیاست گذاران با توجه به تابع به دست آمده از این الگو، احتمال پذیرش فناوری های مدرن آبیاری را محاسبه نموده و بر اساس آن اقدام ه ای لازم را به عمل آورند.

نویسندگان

مسعود یزدان پناه

دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

طاهره زبیدی

دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی، گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

نفیسه صلاحی مقدم

دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی، گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

داوود روزانه

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد ترویج و آموزش کشاورزی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :