ارایه مد ل دوهدفه انتخاب تامین کننده در زنجیره تامین و حل آن از طریق الگوریتم های فراابتکاری (مطالعه موردی در صنعت خودرو)

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 435

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJIE-28-3_003

تاریخ نمایه سازی: 1 مرداد 1397

چکیده مقاله:

جهانی شدن و پیدایش شرکتهای توسعه یافته ، منجر به افزایش دایمی برونسپاری قطعات و خدمات شده است. این امر شرکتها را وادار به توجه بیشتر به فرآیند خرید و تصمیم های مرتبط کرده است ؛ یکی از این تصمیم ها که برتمامی حوزه های شرکتها اثرگذار است، مسیله انتخاب تامین کننده میباشد. با توجه به پیچیدگی این مسیله، این مقاله بر آخرین مرحله انتخاب تامین کننده که شامل تعیین بهترین ترکیب از تامین کنندگان و تخصیص سفارش به آنها در جهت برآورده ساختن نیازمندی های خرید میباشد، متمرکز شده است. مسیله انتخاب تامین کنندگان برای حالت تک تولید کننده که با تقاضای احتمالی واجه است، در نظر گرفته شده است؛ بعلاوه، تامین کنندگان برای رقابت و فروش بیشتر کالاها ی خود را با ارایه تخفیف عرضه میدارند. تخفیف ارایه شده توسط تامین کنندگان نموی در نظر گرفته شده است. هم چنین احتمالی بودن زمان تقاضا و انعطاف پذیر بودن تامین کنندگان (در حجم تقاضا و زمان تحویل) لحاظ شده است . تامین کنندگان بالقوه، قیمتهای متفاوتی اظهار کرده و محدودیت حداقل و حداکثر اندازه سفارش را دارند؛ هزینه ثابت انتخاب تامین کننده از دیگر پارامترهای در نظر گرفته شده در مدل میباشد. با استفاده از مدل پیشنهادی یک خریدار میتواند انعطاف پذیری شرکای زنجیره تامین بالقوه را تخمین زده و به صورت سنجیده عمل نماید. هدف از طرح این مسیله، انتخاب تامین کنندگان با انعطاف پذیر ی بالاتر و قیمت بهتر، کاهش هزینه ها و در نهایت افزایش سود مورد انتظار می باشد. لازم به ذکر است میزا ن تخفیف پیشنهاد شده توسط تامین کنندگان در فرآیند انتخاب و تخصیص سفارش به آنها نقش کلیدی دارد. این مدل به صورت یک مسیله دو هدفه تحت شرایط زمان و حجم تقاضای احتمالی مدل سازی شده است. با توجه به اینکه مسیله مورد نظر جزء مسایل N P-hard به شمار می آید، الگوریتم های فراابتکاری جهت حل مدل به کار گرفته شده است و در نهایت الگوریتم ژنتیک رتبه بندی غلبه نشده (NSGA-II) و الگوریتم ژنتیک مرتب سازی غلبه نشده (NRGA) با هم مقایسه شده اند.

کلیدواژه ها:

انتخاب تامین کننده ، تقاضای احتمالی ، تخفیف ، انعطاف پذیری تامین کننده ، الگوریتم ژنتیک مرتب سازی غلبه نشده ، الگوریتم ژنتیک رتبه بندی غلبه نشده

نویسندگان

رضا سمیع زاده

دانشجوی کارشناسی ار شد، دانشگاه الزهرا، دانشکده مهندسی صنایع،

پروانه افشاری

دانشجوی کارشناسی ار شد، دانشگاه الزهرا، دانشکده مهندسی صنایع،