بررسی رابطه سرمایه نمادین ایرانی-اسلامی با رضایت شغلی دانشجویان و رشد سازمانی (موردمطالعه، دانشجویان گروه مدیریت دانشگاه سیستان و بلوچستان)

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 425

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SME-3-1_031

تاریخ نمایه سازی: 15 اردیبهشت 1397

چکیده مقاله:

در این پژوهش به دنبال بررسی رابطه سرمایه نمادین ایرانی - اسلامی با رضایت شغلی دانشجویان و رشد سازمانی است. ازاین رو دو فرضیه شکل گرفته است که به بررسی رابطه سرمایه نمادین مبتی بر الگوی ایرانی - اسلامی با رشد سازمانی و رضایت دانشجویان پرداخته است. هر دو فرضیه مورد تایید قرارگرفته است و میزان آنها به ترتیب برابر با 53.0 ،44.0 است. روایی صوری پرسشنامه ها توسط متخصصان مربوطه تایید شده است و پایایی پرسشنامه ها توسط آزمون آلفای کرون باخ ارزیابی شده است که تمامی قابل قبول بوده اند. جامعه موردبررسی در این تحقیق شامل دانشجویان گروه مدیریت دانشگاه سیستان و بلوچستان است که جمعیتی بالغ بر 250 نفر دارد. نمونه گیری در این تحقیق به روش تصادفی ساده است و تعداد نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و فرمول کوکران برابر با 151 نفر است که ما تعداد نمونه را برابر با 160 نفر در نظر گرفته ایم. این بدان معناست که با افزایش یک واحدی در سرمایه نمادین مبتنی بر الگوی ایرانی - اسلامی میزان رشد سازمانی و رضایت دانشجویان به اندازه 53.0 و 44.0 واحد افزایش خواهد یافت که میزان قابل چشمگیری است و باید بدان توجه کرد.

نویسندگان

احسان نامدارجویمی

دانشجوی دکترای مدیریت دولتی، گرایش مدیریت منابع انسانی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، کارمند بانک صادرات شعبه ۳۳۸۲ حوزه هشت شعب بانک صادرات استان اصفهان. ایران

همایون نوری

دانشجوی دکترای مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان. زاهدان

نورمحمد یعقوبی

استاد گروه مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی، دانشگاه سیستان و بلوچستان. ایران

سیدعلیقلی روشن

دانشیار گروه مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی، دانشگاه سیستان و بلوچستان. ایران