تبیین رفتارهای جستجوی سلامت در زنان مبتلا به افتادگی اعضای لگن: مطالعه ی کیفی

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 599

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

KCRSMED01_018

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1397

چکیده مقاله:

زمینه و هدف : رفتار جستجوی سلامت فرآیند پیچیده ای است که تحت تاثیر عوامل بسیاری قرار دارد. رفتارجستجوی سلامت در حوزه ی بیماری های مرتبط به دستگاه ادراری- تناسلی زنان، متاثر از مولفه های اجتماعی- فرهنگی بوده و عمدتا منجر به افزایش یا کاهش استفاده از درمان های طبی می شوند. مطالعات نشان می دهند که زنان در حوزه ی بیماری های ادراری- تناسلی کمتر به رفتارهای جستجوی درمان و مراقبت از خود می پردازند. این مطالعه با هدف تبیین رفتارهای جستجوی سلامت در زنان مبتلا به افتادگی اعضای لگن صورت پذیرفت.مواد و روش ها: مطالعه حاضر با طراحی رویکرد کیفی بر روی 15نفر از زنان مبتلا به افتادگی در سال 1397 انجام شد. مشارکت کنندگان با رعایت حداکثر تنوع به صورت هدفمند انتخاب شدند. معیارهای انتخاب شامل ابتلا به هر نوع از افتادگی طبق اظهارات خود فرد ، توانایی در به خاطر آوردن و بیان شفاف تجربیات، مسلمان و ایرانی بودن بود. جمع آوری داده ها با مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته آنقدر ادامه یافت تا اشباع داده ها حاصل گردید. کلیه مصاحبه ها ضبط و به دقت تایپ گردید و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل درون مایه بوسیله ی نرم افزار MAXqda انجام گردید.یافته ها: پس از طبقه بندی و کدبندی داده ها از مجموع مضمون های یافت شده دو طبقه اصلی شامل عوامل مرتبط با تسریع در جستجوی سلامت وعوامل مرتبط با تاخیر در جستجوی سلامت استخراج شد. تسریع در جستجوی سلامت دارای شش طبقه ی فرعی شامل: درک حمایت همسر، درک حمایت خانواده، توصیه های تیم بهداشتی به درمان، درک تشدید علایم با گذشت زمان، داشتن تجربیات مثبت درمان موثر در اطرافیان و اعتقاد به ضرورت عمل در سنین پایین-تر می باشد. عوامل مرتبط با تاخیر دارای دوازده طبقه ی فرعی شامل: بی میلی شخصی برای مراجعه جهت درمان، عدم آگاهی در مورد افتادگی اعضای لگن ، شرم از بازگو کردن مشکل تناسلی، وجود تجربیات منفی درمان در اطرافیان، وضعیت اقتصادی- مالی، عوامل مرتبط با فرزندان و خانواده، نداشتن فردی جهت حمایت و همراهی، انتظار بهبودی خودبه خودی به مرور زمان، بهبود نسبی و گهگاهی علایم بیماری، عادی تلقی کردن مشکل با افزایش سن و داشتن زایمان، ترس و نگرانی از درمان های تهاجمی، میزان دسترسی و فراهم بودن درمان بود.نتیجه گیری: عوامل تاخیر و تسریع در جستجوی سلامت و درمان زنان در حوزه ی بیماری های ادراری- تناسلی که در این مطالعه شناسایی شده است، در درک نیازهای بهداشتی آنان کمک می کند و می تواند بعنوان اساسی برای طراحی برنامه های مداخله ای و مشاوره های موثر توسط برنامه ریزان و ارایه دهندگان خدمات بهداشت باروری و مراقبین سلامت در نظر گرفته شود.

نویسندگان

زهرا هادی زاده طلاساز

دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، عضو کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

طلعت خدیوزاده

استادیار گروه آموزشی مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، عضو مرکز تحقیقات مبتنی بر شواهد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

حسین ابراهیمی پور

دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، مشهد، ایران

نیره خادم

گروه زنان و زایمان، مرکز تحقیقات بهداشت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران