دهیاری ها تجربه ای موفق و نوین در توسعه مشارکتی در مناطق روستایی(مطالعه موردی: بخش جلگه زوزن شهرستان خواف در خراسان رضوی)

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 596

فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

KRESEARCH02_082

تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1395

چکیده مقاله:

بدنبال وقوع انقلاب اسلامی در کشورمان در سال 1357 ‏شاهد ایجاد خلا در مدیریت روستایی بودیم و این امر موجب بدتر شدن وضعیت روستاها در سالهای اول بعد از انقلاب شد و همین عامل موجب توجه مسثولین به مقوله مدیریت روستایی شد و در نهایت در اواخر دهه 1370 ‏لایحه ایجاد سازمان متولی مدیریت روستایی تحت عنوان دهیاری ها ‏به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید بر اساس این لایحه دهیاران بعنوان نماینده دولت در روستاها عهده دار وظایف متعددی در حوزه های کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، زیر ساخت و محیط زیستی میباشند. در این پژوهش نویسندگان به بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی دهیاری ها در بخش جلگه زوزن شهرستان خواف در استان رضوی می پردازد. در این تحقیق رابطه همبستگی متغیوهای وابسته (اثرات اقتصادی دهیاری ها ، اثرات اجتماعی دهیاری ها، میزان تطابق خدمات اراثه شده توسط دهیاری ها در حوزه تحت پوشش در جلگه زوزن شهرستان خواف) و متغییرهای مستقل (میزان تحصیلات، سن، سابقه کار، وضعیت اقتصادی روستاییان در حوز ٠ ‏تحت پوشش دهیاری ها در جلگه زوزن شهرستان خواف) مورد بررسی قرار گرفتند. که برای بررسی این موضوع از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده گردیده است. جامعه آماری در این پژوهش روستاییان در حوزه تحت پوشش دهیاری ها در جلگه زوزن شهرستان خواف (در حدود ، 16400 ‏نفر) بودند که پس از تعیین روایی و اعتبار پرسشنامه پژوهش نسبت به تعیین حجم نمونه جامعه آماری پژوهش اقدام گردید. در تحقیق حاضر بدلیل محدود بودن جامعه آماری و همچنین پاره ای دیگر از مساثل مانند وقت گیری و فاصله جغرافیایی از روش نمونه گیری سیستماتیک تصادفی استفاد. شد. با استغاده از فرمول کوکران در نهایت تعداد300 ‏عدد پرسشنامه تهیه و بین افراد مورد نظر توزیع گردید. و در نهایت نسبت به تهیه و تدوین راهکارهای مناسب جهت افزایش اثرات مثبت اقتصادی و اجتماعی دهیاری ها در بخش جلگه زوزن شهرستان خواف پرداخته شد. در قسمت نتایج پژوهش نیز به بررسی و بیان و پیشنهاد راهکارهایی که می بایست در این راستا اقدام گردند با توجه به نتایج تحقیقات میدانی و کتابخانه ای پرداخته شده است.

نویسندگان

فرهود گل محمدی

استادیار و دکترای رشته ترویج و آموزش کشاورزی و عضو هیئت علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجندو عضو بسیج اساتید استان خراسان جنوبی

اسحاق بخشی بقسانی

کارشناس ارشد رشته توسعه روستایی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند

آرمان بخشی جهرمی

استادیار و دکترای رشته ترویج و آموزش کشاورزی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس