بررسی تنوع زیستی علف‏های هرز سامانه‏های تحت کشت گندم شهرستان گرگان (حوزه قره‏سو) با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,217

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_887

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

علف‏های هرز از جمله اجزای مهم یک اکوسیستم زراعی بشمار می‏روند که در طول تاریخ کشاورزی همواره انسان و سیستم‏های زراعی تاثیر زیادی بر پویایی، گسترش و تکامل این جوامع زیستی داشته‏اند. بررسی تنوع زیستی علف‏های هرز سامانه‏های تحت کشت گندم شهرستان گرگان (حوزه قره‏سو)، طی عملیات نمونه‏برداری و بازدید میدانی در بهار سال 1389 صورت گرفت. در این مطالعه تعداد 79 مزرعه از هشت روستا به صورت تصادفی انتخاب گردید، سپس با استفاده از کادر 25/0 مترمربعی، نمونه برداری به روش W شکل و با شمارش تعداد علف‏های هرز هر کادر و ثبت آن‏ها به تفکیک جنس و گونه صورت پذیرفت. سپس شاخص‏های تنوع شانن- واینر و شاخص یکنواختی سیمپسون برای اندازه‏گیری تنوع زیستی مورد محاسبه قرار گرفتند. نقشه‏ این شاخص‏‏ها با وارد کردن داده‏های جمع‏آوری و محاسبه شده در محیط نرم‏افزار ArcMap نسخه 9.3.1 از مجموعه نرم‏افزارهای ArcGis (ESRI, 2009) و انجام پردازشهای لازم تهیه شد. نقشه‏های حاصل نشان داد که روستای توشن و اوزینه در ناحیه جنوبی، همچنین روستای هاشم آباد و قلعه محمود واقع در قسمت شمال غربی منطقه مورد مطالعه دارای بیشترین میزان شاخص تنوع شانن- واینر و همچنین شاخص یکنواختی سیمپسون بودند. میانگین شاخص‏ها برای نقاط روستایی نشان داد که روستای توشن و سعد آباد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان شاخص تنوع شانن- واینر بودند. روستاهای اوزینه، هاشم‏آباد، توشن و نصرآباد با میانگین شاخص یکنواختی 6/0 بیشترین و روستای سعدآباد با میانگین شاخص یکنواختی 3/0 کمترین یکنواختی را داشتند. نواحی با شاخص‏های تنوع و یکنواختی بالاتر دارای بارندگی و ارتفاع بالاتری بود.

نویسندگان

میثم قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

بهنام کامکار

دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ناصر باقرانی ترشیز

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

امید عبدی

کارشناس ارشد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اجتهادی. ح، ع. سپهری، ح.ر. عکافی. (1387). روش‌های اندازه‌گیری تنوع ...
  • Barbour M.G., Burk J.H. and Pitts W.D. 1987. Terrestrial Plant ...
  • Magurran A.E. 1988. Ecological Diversity and its Measurement Princeton University ...
  • Molles M.C.Jr. 1999. Ecology, Concepts and Applications. International Edition, WCB ...
  • Stevenson, F., _ Legere, R. Simard, D. Pageav. 1997. Weed ...
  • نمایش کامل مراجع