بررسی اثرتنش شوری برمراحل مختلف رشد گیاه برنج

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 658

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT11_0070

تاریخ نمایه سازی: 11 خرداد 1392

چکیده مقاله:

شوری یکی از عوامل محدود کننده محیطی در زراعت برنج محسوب می شود. برای بررسی اثرات شوری بر فرایندهای نموی گیاه برنج در مراحل مختلف رشدی طرحی در قالب آزمایش بلوک های کاملاً تصادفی (RCBD) بصورت اسپیلت پلات فاکتوریل در سه تکرار در بلوک های بتونی یک در یک متر و آزمایش هیدروپونیک در سال های 86 و 87 در معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور – آمل اجرا شد که پلات اصلی، سه سطح شوری شاهد، شش و دوازده دسی زیمنز بر متر و دو رقم با سه مرحله رشدی که بصورت فاکتوریل بوده؛ بعنوان پلات فرعی در نظر گرفته شد (حساس و محتمل). در هر مرحله به مدت 20 روز تنش شوری داده شد و در پایان اعمال تیمار شوری صفات ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، سطح برگ و وزن خشک اندازه گیری شد و در مرحله رسیدن فیزیولوژیکی اجزاء عملکرد نیز اندازه گیری شد. نتایج حاصل از آزمایش گلخانه ای و مزرعه ای نشان داد که پارامترهای مورفولوژیکی نظیر ارتفاع گیاه، تعداد پنجه و سطح برگ در مراحل مختلف رشدی کاهش یافت. اجزاء عملکرد مثل تعداد دانه پر، تعداد دانه پوک، تعداد کل دانه و تعداد خوشه بارور با افزایش تنش شوری نیز کاهش یافت. میزان شدت کاهش در مرحله گلدهی بیشتر از سایر مراحل رشد بود. کاهش رشد ناشی از تنش شوری را می توان به کاهش راندمان فتوسنتزی، فعالیت آنزیم ها و ترکیبات آنتی اکسیدانت (مالون دی آلدهاید و هیدروژن پراکساید) نسبت داد

نویسندگان

الهیار فلاح

عضوهیئت علمی معاونت موسسه تحقیقات برنج کشورآمل

اسفندیار فرهمندفر

عضوهیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری

حسین الیاسی

کارشناس ارشد زراعت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Harkama. w., C. Wilson., P. Condamine., X. Liu., M. I. ...
  • Mahmood, S., S. Iram., and H. U. R. Athar. 2003. ...
  • Moradi, F. 2002. Physiological charac terization of rice cultivas for ...
  • of rice cultivae grown in induced water stressed upland and ...
  • نمایش کامل مراجع