پیامد تیمار تر و خشک شدن بذور بر جوانه زنی و رشد گیاهچه های چهار رقم گندم دیم

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 553

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT13_0950

تاریخ نمایه سازی: 4 آذر 1393

چکیده مقاله:

نوسانات بارندگی یکی از ویژگیهای الگوی بارشی کشور در مناطق دیم به ویژه در طول دوره جوانه زنی و استقرار گیاهچه ها میباشد. بنابراین در این مطالعه پاسخ چهار ژنوتیپ گندم دیم شامل: سرداری، آذر، ریژاو و کریم در تیمارهای مختلف تر و خشک شدن شامل 24-3، 24-5، 72-3، 120-3 و 120-5 به ترتیب طول دوران خیس شدن اولیه بر حسب ساعت و طول دوره خشکی برحسب روز، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه بذر دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان در زمستان سال 92-1391 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ژنوتیپهای مختلف گندم پاسخ متفاوتی از نظر روند جذب آب و تولید ماده خشک گیاهچه داشتند. پس از 24 ساعت خیس شدگی، ژنوتیپهای کریم و ریژاو با متوسط تولید 0/24 گرم بیشترین وزن خشک گیاهچه را به خود اختصاص دادند. در حالی که وزن خشک گیاهچه رقم آذر پس از 72 و 120 ساعت خیس شدگی بیشترین و به ترتیب 0/26 و 0/28 گرم بود که در مقایسه با تیمار 24 ساعت خیسشدگی 20 و 29 درصد افزایش نشان داد. در واکنش به تیمارهای مختلف تر و خشک شدن، بین ارقام مورد مطالعه، ژنوتیپ آذر در تیمارهای 24-3 و 24-5 با تولید 0/28 و 0/35 بیشترین ماده خشک گیاهچه را به خود اختصاص داد. در حالی که بیشترین تولید ماده خشک در تیمارهای 72-3 و 72-5 به ترتیب با 0/25 و 0/29 گرم به رقم سرداری تعلق داشت. به طور کلی میتوان از تنوع ژنتیکی مشاهده شده در راستای تطبیق الگوی بارش هر منطقه با انتخاب رقم مناسب جهت بهبود عملکرد گندم دیم بهره برداری نمود.

نویسندگان

علی غلامی زالی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه صنعتی اصفهان

صادق امیدی نرگسی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه صنعتی اصفهان

حمیدرضا عشقی زاده

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان

مرتضی زاهدی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Hassaneinl, R. H., Amal Fadl, A., Heba, A., AboBakr Ahmed ...
  • Khakwani, A. A and Dennett, M. D., 2011. Drought tolerance ...
  • Sumardi Bin, A. H., 2012. Studies of Drought Tolerance if ...
  • Dhanda, S. S., Sethi, G. S and Behl, R. K., ...
  • نمایش کامل مراجع