اثر متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید بر محتوای استویوزاید استویا (Stevia rebaudiana Bert.) در شرایط درون شیشه ای

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 774

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT13_0952

تاریخ نمایه سازی: 4 آذر 1393

چکیده مقاله:

استویوزاید، یکی از مهمترین دیترپن گلیکوزیدهای استخراج شده از برگهای استویا (Stevia rebaudiana Bert.) میباشد که علاوه بر خاصیت شیرین کنندگی چندین برابری نسبت به ساکارز، به سبب بیاثر بودن بر قند خون بیماران مبتلا به دیابت، در طی سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. امروزه استفاده از محرکهای غیر زیستی نظیر متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید، در جهت افزایش تولید متابولیتهای ثانویه در کشت بافت گیاهان دارویی مورد بررسی قرار گرفته است. این آزمایش جهت سنجش اثر متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید بر محتوای استویوزاید استویا در شرایط درون شیشه ای به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو تکرار انجام شد. از جوانه های جانبی و سرشاخه ها به عنوان ریزنمونه جهت کشت درون شیشه ای در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) استفاده گردید. پس از واکشت ریزنمونه ها در محیط کشت MS و گذشت دوره زمانی 30 روزه، تیمار با سطوح مختلف متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید (صفر، 0/5 و یک میلی مولار) به صورت محلولپاشی برگی انجام شد. پس از گذشت 14 روز و استخراج عصاره متانولی از اندامهای هوایی گیاهچه ها، اندازه گیری محتوای استویوزاید به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام شد. نتایج نشان داد که محتوای استویوزاید در گیاهچه های محلولپاشی شده با متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید در مقایسه با تیمار شاهد افزایش معنیداری یافت. همچنین محلولپاشی با متیل جاسمونات اثر بیشتری بر محتوای استویوزاید در مقایسه با سالیسیلیک اسید داشت.

کلیدواژه ها:

استویا ، محرک ، محلولپاشی برگی ، محتوای استویوزاید ، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا

نویسندگان

هاله حسینی هاشم زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی

ناصر محبعلی پور

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Huang, Y.F., Lan, W.Z., Chen, C. and Yu, L.J., 2005. ...
  • Kim, H.J., Chen, F., Wang, X. and Rajapakse, N.C., 2006. ...
  • Matkowski, A., 2008. Plant in vitro culture for the production ...
  • Mizukami, H., Tabira, Y., Ellis, B.E., 1993. Methyl j asmonate- ...
  • نمایش کامل مراجع