بررسی فاکتورهای جوی (بارش، درصد رطوبت نسبی، شاخص بارش استاندارد، شاخص درصد بارش از میانگین) در منا طق خشک و نیمه خشک مهران و دهلران

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 371

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NACONF07_148

تاریخ نمایه سازی: 23 آذر 1397

چکیده مقاله:

در نواحی خشک ونیمه خشک مشکلات ناشی از تغییرات بارش سالیانه بیشتر از محدودیت مقدار باران سالیانه خودنمایی میکند. .در این مناطق بارندگیها از لحاظ مکانی و زمانی نوسان دارند و پروفیل شدت بارش غیر متقارن و معمولا با تدوام کم و وقوع حداکثر در اولین قسمت رگبار شناخته میشود. شهرستانهای مهران و دهلران در جنوب استان ایلام به دلیل دارا بودن ویژگیهای مناطق خشک در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. با جمع آوری داده های بارش و رطوبت از ایستگاه های هواشناسی موجود در این مناطق به بررسی نوسانات فاکتورهای اقلیمی، میانگین های متحرک 3، 5 و 7 ساله، شاخص درصد بارش نرمال ، شاخص بارش استاندارد (SPI) و رطوبت نسبی در این مناطق پرداخته شد. آنالیز داده ها و رسم نمودارهای مختلف به ترتیب با استفاده از نرم افزار تخصصی هواشناسی DIP و نرم افزار اکسل انجام شد. نتایج نشان داد که مهران با ضریب تغیرات بالاتر (% 47) نسبت به دهلران (37%) دارای بارشهای نامنظم تر و بارش ها در منطقه مهران از توزیع زمانی و مکانی نامناسب تری برخوردار هستند. شاخص بارش استانداردو میانگین متحرک نشان داد که تعداد سالهای خشک در شهرستان مهران بیشتر از دهلران بوده است که نتایج این دو شاخص با شاخص درصد بارش از میانگین و نیز بررسیهای رطوبت نسبی تطابق داشت با توجه به خشکتر بودن منطقه مهران و تردد زوار کربلا از این منطقه مدیران اجرایی باید با در نظر گرفتن زیر ساخت های مناسب شرایط را برای مسافران در این منطقه مرزی فراهم کنند و همچنین با انتقال آب به این منطقه و کشت گیاهان با مصرف آب پایین، کشاورزی منطقه مهران را به سمت کشاورزی پایدار سوق دهند.

کلیدواژه ها:

خشکی ، نرم افزار DIP ، شاخص بارش استاندارد (SPI) ، شاخص درصد بارش از میانگین

نویسندگان

بیژن آزاد

کارشناس ارشد مدیریت مناطق خشک، دانشگاه شیراز

عاطفه فتاحی

کارشناس ارشد بیابانزدایی، دانشگاه سمنان

حریر سهرابی

دانشجوی دکتری بیابان زدایی، دانشگاه هرمزگان

زهره کریمی

کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد ایلام