بررسی اثر پرتوتابی بذر با اشعة گاما و پیش تیمار سرمایی سنبله ها بر روی پاسخ به کشت بساک گندم

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,931

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NBCI04_412

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1386

چکیده مقاله:

این تحقیق به منظور بررسی پاسخ به کشت بساک گندم تحت تأثیر فاکتورهای پرتو تابی بذر با اشعه گاما و پیش تیمار سرمایی سنبله ها صورت پذیرفت. برای این منظور از دو رقم گندم بومی ایران با نامهای (Nigricum) (بومی گرگان) و (Graecum) (بومی اراک) که در یک طرح اصلاحی جهت ایجاد صفات زودرسی و پاکوتاهی انتخاب شده بودند استفاده شد. برای انجام آزمایش از یک طرح آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار استفاده شد که اثر تیمار پرتودهی با اشعه گاما در 5 سطح شامل : شاهد، 100، 150، 200، 250، گری و اثر پیش تیمار سرمایی با دو سطح شامل : اعمال و عدم اعمال پیش تیمار سرمایی بر روی صفات کالوس زایی و باز زایی گیاه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. دو رقم بومی با دزهای مورد نظر پرتوتابی شدند و از میان گیاهان نسل دوم موتاسیون تعدادی از بذرهای M3 به همراه دو شاهد برای آزمایش انتخاب شدند. بیشترین میانگین درصد کالوس زایی تحت تأثیر دز 200 گری برابر 38/4% و بیشترین میانگین درصد باز زایی مربوط به دز 150 گری برابر با 86/6% به دست آمد اعمال پیش تیمار سرمایی میانگین درصد کالوس زایی را کاهش داد ولی اثری بر روی میانگین درصد گیاه زایی نداشت. نتیجه دیگر اثر قابل توجه عامل پرتودهی بذرها بر روی کالوس زایی ژنوتیپ ها بود چراکه هیچ یک از دو ژنوتیپ اصلی مورد آزمایش یعنی دو رقم گندم بومی ایران در نتیجه کشت بساک کالوس زایی نداشتند.

نویسندگان

مازیار غفاری

مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای سازمان انرژی اتمی ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :