وقوع بیماری بلایت ساقه ریحان ناشی از قارچ Colletotrichum gloeosporioides در کشور

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,985

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NBCI08_0678

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1394

چکیده مقاله:

ریحان (Ocimum basilicum ) گیاهی از تیره نعناعیان (Lamiaceae ) است که به دلیل خواص دارویی وخوراکی توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. در طول تابستان و پاییز 90-1389 نشانه هایی از یک بیماری جدید در نواحی مختلفی از استان مازندران مشاهده شد. علامت بیماری ابتدا به صورت لکه های قهوه ای روشن، بیضوی و نامنظم روی ساقه اصلی و شاخه ها دیده شد. پس از مدتی با پیشرفت بیماری لکه ها عریض تر و متمایل به سیاه شده و در نهایت ساقه ها و شاخه های گیاه بیمار خشک شد. برای جداسازی عامل بیماری، قطعاتی از بافت گیاه، حدفاصل نواحی آلوده وسالم، پس از ضدعفونی روی محیط سیب زمینی- دکستروز- آگار قرار داده شدند. قارچی مشابه Colletotrichum براساس خصوصیات مورفولوژیکی ازنواحی آلوده جداسازی شد. نواحی internal transcribed spacer (ITS) rDNA به وسیله پرایمرهای ITS4 و ITS5 تکثیر و محصول PCR توالی یابی شد. توالی بدست آمده با دیگر توالی های مربوط به همان ناحیه در بانک ژن مقایسه گشت. آنالیز بلاست شباهتی 99 درصد را با توالی Colletotrichum gloeosporioides(GenBank accession no. JX010147.1) نشان داد. تست بیماری زایی به وسیله قرار دادن قرص هایی از کشت 5 روزه ایزوله شناسایی شده روی محیط PDA در سطح شاخه های سالم انجام گرفت و بیماری زایی 5 روزپس از آلودگی تایید شد. این اولین گزارش از شناسایی قارچ Colletotrichum gloeosporioides به عنوان عامل بیماری بلایت ساقه روی گیاه ریحان است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

ولی اله بابایی زاد

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

ساره هاشمی

دانشجوی ارشد بیماری شناسی گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

وجیهه رستم زاده

دانشجوی ارشد بیماری شناسی گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :