شبیه سازی شکست هیدرولیکی به روش تفاضل محدود با استفاده از فشار معادل سیال به منظور یافتن ارتباط بین فشار خرابی و تنشهای برجا

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 988

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCCE07_0406

تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1392

چکیده مقاله:

تعیین تنشهای برجای اعماق زمین اهمیت فراوانی در طراحی سازههای زیرزمینی و حفر چاه های نفت و گاز دارد. روش شکست هیدرولیکی یکی از روشهای مناسب و موثر برای تعیین تنشهای برجا ی توده سنگ در اعماق زمین میباشد. در این روش، فشار سیال در برخی نقاط از گمانهاندازه گیری میشود و تحلیل فشار های برداشت شده برای استنتاج مولفه های تانسور تنش استفاده میشود. از مهمترین روابط تئوری کلاسیک شکست هیدرولیکی که ارتباط بین فشار خرابی و تنشهای برجا را بیان کردهاند میتوان به روابط Hubbert-Willis (1957)[1] ، Haimson-Fairhurst (1967)[2] و Pine (1983)[3] و همکاران اشاره کرد. با توجه به تحقیقات انجام شده این روابط محدودیتهایی دارد و بررسیهای بیشتر به کمک روشهای عددی در این زمینه اهمیت فراوانی دارد.از این حیث در این مقاله با استفاده از نرم افزار FLAC که بر اساس روش تفاضل محدود میباشد، با اعمال فشار به مدل دو بعدی کرنش مسطح سعی در یافتن فشار خرابی و رابطه آن با تنشهای برجا می باشیم. لازم به ذکر است از آنجا که مدلسازی جریان سیال توسط نرم افزار FLAC امکان پذیر نبود از فشار معادل سیال استفاده گردید و گسیختگی که منجر به شکست هیدرولیکی میشود با ضابطه مقاومت کششی کنترل میشود.بررسی نتایج انطباق خوبی را بین نتایج اولیه با روابط Hubbert-Willis نشان داد. همچنین در ادامه اثرات شعاع گمانه، تنش انحرافی و مقاومت کششی سنگ بر روی فشار خرابی در نظر گرفته شد.

نویسندگان

سعید فرخنده

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئوتکنیک دانشگاه زنجان

علی لکی روحانی

استادیار دانشگاه زنجان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Hubbert, M. K. & Willis, D. G. 1957. Mechanics of ...
  • Haimson, B. C. & Fairhurst, C. 1967. Initiation and extension ...
  • Pine, R. J., Ledingham, P. & Merrifield, C. 1983. In ...
  • Hudson, J. A. & Harrison, J. P. 1997. Engineering rock ...
  • Bunger, A. P., Detournay, E. & Lakirouhani, A. 2010. Modeling ...
  • Jaeger, J. C., Cook, N. G. W. & Zimmerman, R. ...
  • Choi, S. O. & Shin, J.-J. 2001. Numerical Modelling of ...
  • Bunger, A. P., Lakirouhani, A. & Detournay, E. 2010. Modelling ...
  • Brady, B. H. G. & Brown, E. T. 2005. Rock ...
  • نمایش کامل مراجع