بررسی امکان تولید رنگدانه های طبیعی بیکسین و نوربیکسین از دانه آناتو

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,448

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI21_1528

تاریخ نمایه سازی: 4 اسفند 1392

چکیده مقاله:

امروزه آگاهی مصرف کنندگان از خطرات ناشی از مصرف رنگ های سنتزی، منجر به افزایش روزافزون تقاضا برای رنگهای طبیعی مانند اناتو در صنایع مختلف غذایی شده است. رنگ آناتو (E160b) از پریکارپ دانه های گیاه گرمسیری بیکسا اورلانا (Bixa orellana) به دست آمده و کاربردهای گسترده ای در صنایع غذایی، داروسازی و تولید مواد آرایشی و بهداشتی دارد. در دانه های آناتو کاروتنوئیدهای مختلفی شناسایی شده اند اما رنگدانه اصلی آن بیکسین می باشد که بیش از 80 درصد کل محتوی کاروتنوئیدهای آناتو را تشکیل می دهد. بیکسین یک مونو متیل استر بوده و وربیکسین نیز فرم محلول درآب آن می باشد که از نظر ساختاری یک دی کربوکسیلیک اسید است. هدف این پژوهش در مرحله نخست استخراج بیکسین با استفاده از روش ماسراسیون و حلال مناسب از دانه آناتو و در مرحله دوم تبدیل شیمیایی آن به نوربیکسین از طریق فرایند صابونی کردن و استحصال پیگمان محلول در آب و بررسی راندمان استخراج و ویژگی های رنگی پیگمان های استحصالی بوده است. در این پژوهش استخراج اولیه رنگدانه های آناتو با استفاده از حلال اتانول و آب به نسبت حجمی 93:7 و تحت شرایط دمایی معین انجام شد. سپس عملیات صابونی کردن با استفاده از محلول سود با نسبت مولی 1:3 به مدت زمان معین صورت گرفت. راندمان استحصال در هر دو مرحله تعیین شد و ویژگی های رنگی پیگمان ها با استفاده از دستگاه هانترلب و بصورت ارزش های CIELAB شامل *L (روشنی)، *a (قرمزی- سبزی) و *b (زردی- آبی) تثبت گردید. پارامتر خلوص رنگ (*C) یا کروما نیز از طریق تبدیل مختصات کارتزین (*a*, b) به مختصات قطبی و بر اساس فمرول محاسبه شد. بر اساس نتایج بست آمده، متدولوژی اجرا شده با راندمان حدود 3.84% استحصال بیکسین و 3.1% نوربیکسین همراه بود. تعیین شاخص های رنگی حاکی از محدوده رنگ قرمز زرد برای رنگدانه های استحصالی بود. همچنین همبستگی بالایی میان شاخص های رنگی بدست آمده در روش دستگاهی هانترلب و پردازش تصویر مشاهده شد.

نویسندگان

فرشته حسینی

عضو هیئت علمی گروه پژوهشی افزودنی های غذایی، جهاد دانشگاهی مشهد

محمدباقر حبیبی نجفی

استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمود یلمه

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • روش پردازش تصویر 38/66=0/36 20/26=0/45 ...
  • Kovary, K., Louvain, T.S., Costa e Silva, M.C., Albano, F., ...
  • Preston, H. D. Rickard, M. D. 1980. Extraction and chemistry ...
  • Zardetto S and Rosa M.D, 2006. Study of the effect ...
  • نمایش کامل مراجع