استفاده از قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا بر رشد و غلظت فنل کل در گیاه دارویی زرین گیاه ( Dracocephalum kotschyi) تحت تنش شوری

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 534

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCOCA06_151

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1398

چکیده مقاله:

شوری آب و خاک از مشکلات جدی و فزآینده در سطح جهان می باشد به طوری که بخش وسیعی از اراضی کشور ما نیز با این مشکل مواجه است. امروزه استفاده از ریزجانداران همزیست با ریشه گیاهان مانند قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا از جمله راهکارهایی است که جهت بهبود رشد و افزایش عملکرد گیاهان زراعی و باغی در شرایط نامناسب محیطی مانند شوری آب و خاک به کار گرفته می شود. این مطالعه به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح همزیستی (عدم تلقیح به عنوان شاهد و تلقیح با قارچ) و چهار سطح شوری آب آبیاری (صفر، 75، 150 و 300 میلی مولار NaCl ) بودند. صفاتی نظیر ارتفاع گیاه، وزن خشک برگ و ریشه و غلظت فنل کل مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد همزیستی قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا توانست ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و ریشه و غلظت فنل کل را در شرایط تنش به طور معنی داری افزایش دهد. به طور کلی، همزیستی قارچ شبه میکوریز P. indica با گیاه زرین گیاه توانست با افزایش تحمل به شوری تا حدود زیادی ویژگی های رشدی آن و غلظت فنل کل را بهبود بخشد. کاربرد همزمان دو عامل مورد مطالعه بر افزایش میزان فنل کل اهمیت بسزایی داشت.

نویسندگان

رسول آزرمی

استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

آرزو آدم

دانشجوی ارشد گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

اکبر پاداش

دانشجوی دکترا گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی