تأثیر آسکوربات و جیبرلین بر میزان فعالیت آنزم کاتالاز ریشه و اندام هوایی گیاه دارویی شنبلیله (.Trigonella foenum graecum L) در سطوح مختلف تنش شوری

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 457

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCPDA01_0542

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

توسعه شوری از جمله بزرگترین اثرات نامطلوب تغییر اقلیم به شمار می رود که خود به عنوان یک تهدید موجب بروز خشکی فیزیولوژیکی، نابودی ماده آلی و میکروارگانیسم ها در خاک شده و ورود یون های نامطلوب به داخل گیاه باعث کاهش عملکرد و در نهایت نابودی گیاه می شود. امروزه محلول پاشی ترکیباتی نظیر آسکوربیک اسید و جیبرلین در غلظت های خاص توانسته است به عنوان یک پدافند غیر عامل موجب مقابله گیاهان با این تنش گردد. در پژوهش حاضر اثر تنش شوری و برهمکنش آن با آسکوربیک اسید و جیبرلیک اسید بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در گیاه دارویی شنبلیله (.Trigonella foenum graecum L) در شرایط گلخانه ای، به صورت فاکتوریل و در قالب کاملاً تصادفی با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. به طوری که گیاهان پنج هفته پس از جوانه زنی تحت تیمار غلظت های مختلف کلرید سدیم (0، 30، 60 و 90 میلی مولار)، آسکوربات (0، 3 و 6 میلی مولار) و جیبرلین در دو سطح کاربرد و عدم کاربرد ( 0و 2 میلی مولار) قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد تمامی اثرات ساده، دوگانه و سه گانه عوامل آزمایشی بر میزان فعالیت کاتالاز معنی دار گردیدند. مقایسه میانگین اثر ساده عوامل آزمایشی نشان داد که با افزایش شوری میزان فعالیت کاتالاز به ترتیب حداکثر تا (1/06μmoL H(2)O(2)/min و 1/52) در ریشه و اندام هوایی افزایش یافت. استفاده از آسکوربات میزان فعالیت کاتالاز را در ریشه و اندام هوایی (0/47μmoL H(2)O(2)/min و 0/43 ) کاهش داد ، همجنین محلول پاشی جیبرلین باعث نزول فعالیت این آنزیم در ریشه و اندام هوایی (0/7μmoL H(2)O(2/min و 0/51) گردید. اثر متقابل سه گانه شوری، آسکوربات و جیبرلین نشان داد که بیشترین میزان فعالیت این آنزیم در شوری 90 میلی مولار و عدم کاربرد آسکوربات و جیبرلین در ریشه و اندام هوایی حاصل گردید (1/8μmoL H(2)O(2/min و 1/72).

کلیدواژه ها:

آسکوربات ، جیبرلین ، شنبلیله (.Trigonella foenum graecum L) ، کاتالاز ، کلرید سدیم

نویسندگان

سهیل ع علیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زراعت ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری، تهران، ایران

علیرضا پازکی

دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری ، گروه زراعت و اصلاح نباتات، تهران ، ایران

حسن حبیبی

استادیار مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شاهد، دانشکده کشاورزی، تهران، ایران

حلیمه رضایی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، گروه زیست شناسی علوم گیاهی و عضو باشگاه پژوهشگران جوان ،تهران ، ایران