بررسی اثرات دگرآسیبی ریشه ی گیاه زول خراسانی .Eryngium bungei Boiss بر روی علف هرز تاج خروس ریشه قرمز Amaranthus retroflexus

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,729

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCPDA01_0708

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

امروزه دگرآسیبیی یکی از روش های مدیریت علف های هرز می باشد که به منظور کاهش علف های هرز و حرکت به سوی کشاورزی پایدار مورد توجه قرار می گیرد. گیاه زول خراسانی .Eryngium bungei Boiss گیاهی پایا از خانواده ی جعفری، بومی شرق تا شمال غرب ایران میباشد. به منظور بررسی اثرات دگرآسیب ریشهی این گیاه بر علف هرز تاج خروس ریشه قرمز Amaranthus retroflexus، آزمایشی در دانشکده علوم دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1391 صورت گرفت. ریشه های خشک و پودر شده ی گیاه با دستگاه سوکسیله و به کمک حلال های n- هگزان، دیکلرومتان و متانول به ترتیب عصارهگیری شدند. شش غلظت از هر عصاره (0، 0/001، 0/01، 0/1، 1 و 10 میلی گرم بر میلی لیتر) با رقیق سازی عصاره ها در آب مقطر تهیه شدند. آزمایش بر پایه ی طرحی کاملاً تصادفی با چهار تکرار صورت پذیرفت. در هر تکرار 25 عدد بذر تاج خروس با 5 میلی لیتر از هر یک از غلظت ها تیمار شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره ها، جوانه زنی بذر و رشد ریشه چه و ساقه چه ی تاج خروس کاهش می یابد. بیشترین اثرات مهاری عصاره ها در غلظت های 10 و 1 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شدند. در مقایسه با شاهد بیشترین اثر مهاری عصاره ها بر رشد ریشه چه مربوط به عصاره ی متانولی (74/88%)، و بیشترین اثرات مهاری بر جوانه زنی بذر و رشد ساقه چه مربوط به عصاره ی هگزانی بودند (به ترتیب 20% و 79/38%). در مجموع چنین استنباط شد که عصاره های ریشه ی گیاه زول خراسانی دارای اثرات آللوپاتیک بارز بر علف هرز تاج خروس بوده که به دلیل وجود برخی متابولیت های ثانویه نظیر ترکیبات فنولی و ترپنوئیدی و کومارین ها در این گیاه می باشد.

کلیدواژه ها:

دگرآسیبی ، زول خراسانی ، تاج خروس ریشه قرمز ، مدیریت علف های هرز

نویسندگان

حمیدرضا وحیدی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

سیدمهدی رضوی

دانشیار و عضو هیئت علمی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

علیرضا قاسمیان

استادیار و عضو هیئت علمی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

غلامحسین ایمانزاده

دانشیار و عضو هیئت علمی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل