فرآیند ساختاری "تعلق مکانی" در فضاهای معماری و شهری

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 556

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCSDUS04_019

تاریخ نمایه سازی: 16 خرداد 1394

چکیده مقاله:

این پژوهش به منظور اثبات لزوم نیاز به حس تعلق مکانی و بیان لایه های پنهانی این مفهوم و در نهایت کشف ساختاری مشتمل برعوامل تاثیرگذار در ایجاد حس تعلق و نحوه کنش و ارتباطات این عوامل میباشد.تا بتوان از این ساختار در راستای پیش بینی و سنجش تعلق مکانی کاربران به مجموعه های معماری و شهری استفاده نمود. لزوم و چرایی نیاز به این حس در چنین فضاهایی با توجه به عملکرهایی همچون خودگردانی برای پیشبرد اهداف، تداوم، ارتباط موثرقشر آسیب پذیر با مکان، پایداری اجتماعی و زیست محیطی، امنیت، خوانایی است که این حس به وجود می آورد و رفتارهای ویژه و مطلوبی همچون بازسازی و مرمت مکان، حفظ حریم ها و .... را در کاربران پدید می آورد.با بررسی تعاریف و نظریات صاحب نظران حوزه های علوم مختلف پیرامون این مفهوم از دهه 1970 تا کنون ماهیت و مفاهیم وابسته به این حس همچون "هویت خویشتن" و "تمایز" و سیر تکاملی مبانی نظری مفهوم فوق آشکار گردید و مشخص شد که در هر دهه صاحب نظران حس تعلق را از دریچه ای خاص مینگریستند و نقش عاملی خاص را در ایجاد این حس پررنگ تر از سایرین میپنداشتند.آنچه توجه صاحبنظران را دهه های اخیر به عنوان عامل موثرتر به خصوص در فضاهای معماری و شهری به خود جلب کرده نقش عوامل کالبدی و کیفیات مکان در ایجاد این حس است.که در این مقاله این عوامل به تشریح بیان میگردند. نتایج نشان میدهد ساختاری که دربردارنده عوامل موثر در ایجاد این حس است فرآیندی است که از تعامل فیزیکی کاربران با مکانی ک ه واج د کیفیاتی خاص همچو ن مشخص بود ن حرائم ، ارتباط بیرون و درون،خوانایی و تمایز کالبدی، ارتباط با عناصر طبیعی، انعطاف پذیری و .....است به وجود می اید و سپس باعث ایجاد فرآیندهای روانشناختی در ذهن میگردد که این مرحله باعث خلق معانی ارزشی در ذهن کاربران میشود و هرچه مجموعه ای بتواند بیشتر زمینه ساز بروز این مرحله گردد در راستای ایجاد این حس موفقتر عمل مینماید.جایگاه و اهمیت چنین تصاویر ذهنی برگرفته از معانی ارزشی تا بدانجا بوده که در این فرآیند جایگاهی ویژه به خود اختصاص داده است.

نویسندگان

زهرا صیرفیان پور

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان،اصفهان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آلتمن، ایروین (1382)، «محیط و رفتار اجتماعی»، ترجمه علی نمازیان، ...
  • بنتلی، ایان(1386)، « محیطهای پاسخد‌ه، ترجمه مصطفی بهزادفر، چاپ سوم، ...
  • پنتریچ، پال آر و شانک، دیل اچ (202. انگیزش در ...
  • - فروزنده، علی جوان (1389)، مفهوم حس تعلق به مکان ...
  • کارمونا، متیو (1391)، « مکانهای عمومی فضاهای شهری»، ترجمه فریبا ...
  • لینچ، کوین (1387)، « سیمای شهر»، ترجمه منوچهر مزینی، چاپ ...
  • Mazumdar, S., & Mazumdar, S. (2004) Religion and place attachment: ...
  • Relph, E. (1976) Place and placelessness. 2-London: Pion Limited. ...
  • Scannell, Leila & Gifford, Robert (2010) Defining place attachment: A ...
  • Twigger-Ro S S, C. L., & Uzzell, D. L. (1996) ...
  • نمایش کامل مراجع