ایجاد یک فضای عمومی امن بر پایه ی امنیت عابرین پیاده (بررسی تطبیقی : پیاده راه در مرکز خرید زیتون- هایپر مارکت کیش در جنوب ایران و بافت تاریخی چهارباغ عباسی اصفهان)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 766

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCSDUS04_051

تاریخ نمایه سازی: 16 خرداد 1394

چکیده مقاله:

حرکت پیاده طبیعی ترین، قدیمی ترین و ضروری ترین شکل جابه جایی انسان است و پیاده روی هنوز مهم ترین امکان برای مشاهده مکان ها،فعالیت ها و احساس شور و تحرک زندگی و کشف ارزش ها و جاذبه های نهفته در محیط است.پیاده روی دارای اهمیت اساسی در ادراک هویت فضایی، احساس تعلق به محیط و دریافت کیفیت های محیطی است. مسیر پیاده یا پیاده راه ها جزئی از فضاهای شهری هستند که به دنبال تردد بیش از حد سواره و کاهش ایمنی تردد پیاده در شهرها، پس از سال ها دوباره ایجاد شده اند. این مسیرها که می توان گفت به دنبال نیاز به پیاده روی شهروندان به وجود آمده اند یکی از عناصر اصلی فضاهای شهری محسوب می شوند. آن جایی که امکان مراوده بین انسان ها، تفریح، پیاده روی، گذراندن اوقات فراغت، بازی، خرید، تجمع و تظاهرات، دیدار، نشستن، نگاه کردن، دسترسی، تردد، تبلیغات، اطلاع رسانی و غیره را برای همگان فراهم می آورد. فضای شهری به رفتار عمومی به عنوان یک مولد تعامل اجتماعی و فرهنگی تعلق دارد. الگوهای رفتاری نحوه ی استفاده از فضا(مکان) را مشخص می کند. بنابراین، یک طراحی شهری موفق بر چگونگی برآوردن ارزش های بشری پایه گذاری شده است. محیط شهری می تواند مبدأ شناخت، تفکیک و رفتار محیطی باشد. با افزایش وسایل نقلیه ی موتوری، جدایی الگوی عابر پیاده از وسیله ی نقلیه به منظور تأمین امنیت عابران پیاده اجتناب ناپذیر به نظر می رسد .در این پژوهش با سنجش ایمنی پیاده رو ها در دو نمونه ی موردی، فضاهایی که عابرین پیاده در مرکز خرید زیتون- هایپر مارکت کیش در جنوب ایران و بافت تاریخی چهارباغ عباسی اصفهان در آن ها حضور داشتند، انتخاب شده و براساس معیارهای کالبدی منتخب از بررسی های نظری مورد تحلیل قرار گرفته اند. روش تحقیق این مقاله از طریق کتابخانه، براساس تحقیقات انجام شده در بدست آوردن مدلی از حرکات سازمان دهی شده، و مناسب با عابر پیاده و توضیح عوامل امنیت علاوه بر طراحی یک فضای صمیمی و مردمی عمومی شهری تلاش نموده ایم. قابل ذکر است که به دلیل کمبود مجال تحقیق در این مطالعه، تنها به عوامل کالبدی مؤثر بر منظر شهری مسیر پیاده پرداخته شده، اما باید توجه داشت که سایر عوامل نیز به نوبه خود نقش مهمی در ایجاد مطلوبیت منظر دارند.

نویسندگان

فیروزه قرآنی

دانشجوی ارشد معماری دانشگاه غیرانتفاعی دانش پژوهان اصفهان، ایران

سیده مرضیه طبائیان

دکتری معماری، عضو هیئت علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • v. Zegir, Charles, Sandt, Laura, Scully, Margaret, (2006), " How ...
  • Safe Kids USA, (2007), " Latest Trends in Child Pedestrian ...
  • نمایش کامل مراجع