بررسی چگونگی مقابله با مخاطرات و بحران های محیطی بر مبنای پایداری سکونتگاه های روستایی. مطالعه موردی، دهستان قلعه شاهین شهرستان سرپل ذهاب

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 475

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NICONF04_122

تاریخ نمایه سازی: 11 مرداد 1396

چکیده مقاله:

اهمیت برنامه ریزی مناسب برای کاهش آسیب پذیری در بروز مخاطرات طبیعی امری ضروری است. با توجه به اینکه ایران از نظر توپو گرافی و موقعیت جزء ده کشور بلاخیز دنیا است، ضعف برنامه ریزی و اجرای طرح های مختلف روستا یی تاکنون خسارات جبران ناپذیری را بر اقتصاد ایران تحمل نموده است. بنابراین مقابله متناسب با این بحران ها زم ینه توسعه پا ی دارسکونتگاه های روستایی را فراهم می نماید. پژوهش حاضر به روش تحلیلی-توصیفی و با هدف بررس ی چگونگ ی مقابله با مخاطرات و بحران های محیطی بر مبنای پایداری سکونتگاه های روستایی انجام پذیرفته است. جامعه آماری شامل جمعی تخانوار روستاهای بالای 60 خانوار دهستان قلعه شاهین در سال 1390 به تعداد 19 روستا و تعداد خانوار 2475 نفر م ی باشد که بر اساس فرمول کوکران تعداد 332 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتایج بیانگر آن است که به ط ور کل یپایداری سکونتگاه های روستایی و شاخص های آن توانسته است بر بحران های مختلف فایق آید که این امر در زمینه شاخص اجتماعی بیشترین تاثیر را داشته است. در واقع بر اساس آزمون تی تک نمونه ای گرفته شده، مشاهده گردید که بعد شاخص اقتصادی با میزان 45.5 t در جایگاه نخست و شاخص زیست محیطی با میزان 36.3 t کمترین تاثیر را در مدیریت بحران داشته است. بنابراین کلیه فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفته و می توان گفت که پایداری در سکونتگاه های روستاییمورد مطالعه برای کاهش بحران ها و مخاطرات طبیعی در حد مناسبی قرار دارد و بر اساس م ی زان معنادار ی و مقدار تی محاسبه شده نیز مشاهده گردید که گزینه شاخص اقتصادی بیشترین تاثیر را داشته است و می توان ب ی ان داشت که بعد شاخص اقتصادی در کاهش بحرانها و مخاطرات طبیعی بیشترین تاثیر را دارد.

نویسندگان

قربانعلی کرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی،گرایش برنامه ریزی کالبدی دانشگاه پیام نور اسلام آباد غرب

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :