مطالعه صفات مرتبط با عملکرد روغن دانه در هیبریدهای امیدبخش آفتابگردان از طریق تجزیه و تحلیل ضرایب مسیر

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,214

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP01_273

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389

چکیده مقاله:

آفتابگردان ( Helianthus annuus L. ) یکی از گیاهان عمده روغنی است که روغن آن دارای کیفیت بالایی بوده و زراعت آن در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران رایج است. عملکرد روغن دانه به عنوان یک صفت مهم اقتصادی می تواند هدف برنامه های اصلاحی قرار گیرد. به منظور تعیین روابط علت و معلولی عملکرد روغن با برخی صفات مهم زراعی در هیبریدهای امیدبخش آفتابگردان و تعیین سهم آن دسته از صفات که بیشترین تاثیر را بر عملکرد روغن دانه دارند، آزمایشی با 16 هیبرید آفتابگردان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و با اندازه گیری صفات دوره رشد، ارتفاع بوته، زاویه خمش، قطر طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن دانه و عملکرد روغن دانه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان اجرا گردید. در این بررسی ضرایب همبستگی فنوتیپی صفات نشان داد که عملکرد روغن بیشترین همبستگی مثبت را به ترتیب با صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته، زاویه خمش و وزن هزار دانه داشته و بین عملکرد روغن و در صد روغن همبستگی معنیداری وجود نداشت. بر اساس تجزیه رگرسیون مرحله ای مشخص شد که دو صفت عملکرد دانه و در صد روغن دانه 99 درصد از تنوع موجود در عملکرد روغن را توجیه می کنند. بر اساس نتایج تجزیه ضرایب مسیر مشخص گردید که صفت عملکرد دانه بیشترین اثر مستقیم مثبت و وزن هزار دانه بیشترین اثر مستقیم منفی را بر عملکرد روغن داشتند، اگرچه همبستگی این دو صفت با عملکرد روغن مثبت و معنیدار بود. توجه به اثرات غیر مستقیم نشان داد که وزن هزار دانه از طریق دو صفت عملکرد دانه و درصد روغن اثرات غیر مستقیم مثبت و بزرگی را بر عملکرد روغن دارد. از طرف دیگر درصد روغن دانه با وجود عدم همبستگی ساده با عملکرد روغن دانه، دارای اثر مستقیم مثبت و اثر غیر مستقیم از طریق وزن هزار دانه بر این صفت بود. در مجموع صفت عملکرد دانه به عنوان مهمترین صفت در گزینش هیبریدهای با عملکرد روغن بالا و پس از آن درصد روغن به عنوان معیاری جهت گزینش قابل استفاده اند و سایر صفات با وجود همبستگی بالا قابل کاربرد نیستند.

نویسندگان

مریم گل آبادی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

محمدرضا شهسواری

هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

زهرا عباسی

دانشجوی دکترای دانشگاه صنعتی اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Anwar-ul-Haq, A. Rashid, M.A. Butt, M.A. Akhter, M. Aslam and ...
  • FAO. 2002. Quarterly bulletin of statistics (QBS), Vol. 11. No2/4. ...
  • Mokhtassi Bidgoli, _ G.A. Akbari, M.J. Mirhadi, E. Zand and ...
  • Ph.D. Student of Isfahan University of Technology ...
  • نمایش کامل مراجع