تخمین حجم و دبی اوج سیلاب با دوره بازگشت‌های مختلف در حوزه آبخیز هفتاد قله Estimation of runoff volume and peak discharge rates for different return periods in Haftad Gholeh watershed

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,736

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NSDEM02_363

تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1387

چکیده مقاله:

بهره‌برداری بی‌رویه و مدیریت نامناسب منابع آب در مناطق خشک و نیمه‌خشک علاوه بر هدررفت و کمبود آب خسارات جبران‌ناپذیری به این مناطق وارد کرده است که از جمله آن وقوع سیلاب‌های مخرب در این مناطق می‌باشد. روش‌های متعددی جهت تخمین حجم ودبی سیلاب‌ها با دوره بازگشت‌های مختلف وجود دارد. ولی بر اساس این مطالعه، بهترین راه برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح استفاده از جریان‌های کم موجود در منطقه خشک هفتادقله، بکارگیری مناسب آمار بارندگی موجود و خصوصیات فیزیکی حوزه آبخیز به روش SCS می‌باشد. به دلیل عدم وجود ایستگاه هیدرومتری و باران‌سنجی ثبات در منطقۀ مورد مطالعه، از آمار بارندگی روزانۀ ایستگاه‌های مجاور اسفتاده گردید. با توجه به نزدیکی فاصله و شرایط اقلیمی، ایستگاه مبنا انتخاب شد. کیفیت و همگنی اطلاعات بارندگی روزانه این ایستگاه‌ها با استفاده از روش جرم مضاعف (Double mass curve) ارزیابی گردید. نواقص آمار نیز با استفاده از روش همبستگی بین ایستگاه‌ها بازسازی شد. در مواردی که نیاز به تطویل آماری بود، با استفاده از روش همبستگی آمارهای موجود تطویل داده شد. وضعیت رطوبتی خاکف شماره منحنی حوزه (CN)، نگهداشت سطحی حوزه (S)، حجم رواناب و دبی اوج سیلاب‌ها به ترتیب از طریق بررسی‌های آماری و عملیات صحرایی و آزمایشگاهی شامل بخش‌های مختلف فیزیوگرافی، خاکشناسی و پوشش گیاهی بدست آمد. با استفاده از نرم‌افزار Excel، آمار بارندگی روزانه و CN محاسبه شده، حجم رواناب و ماکزیمم دبی لحظه‌ای حاصل از هر بارندگی از روش SCS محاسبه شد. دبی‌های اوج سالیانه با توجه به دوره آماری موجود استخراج شد و به کمک نرم‌افزار Flood Frequency آنالیز گردید. نتایج حاصله از این تحقیق نشان داد که توزیع آماری مناسب نسبت به بقیه توزیع‌های آماری بکار رفته برای حوزه مذکور توزیع نرمال (N) با استفاده از روش گشتاور وزنی احتمال (PWM) می‌باشد زیرا دارای حداقل مقدار میانگین خطای استاندارد (SE) برابر با 16/8 است. درنهایت بهترین مقادیر عددی دبی اوج سیلاب‌ با استفاده از توزیع نرمال (N) برای حوزه آبخیز نوغان با دوره بازگشت‌های 2 تا 50 سال بدست آمد.

کلیدواژه ها:

حجم رواناب ، دبی اوج سیلاب ، Flood Frequency. SCS ، گشتاور وزنی (PWM) توزیع آماری نرمال (N)

نویسندگان

محمدرضا رجبی

کارشناس ارشد بیابان زدایی گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیع

فرزاد روحانی

عضو هیئت علمی گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنع

عبدالله نوروزی

کارشناس ارشد مرتعداری بیابان زدایی گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده م

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • علیزاده، امین. 1374 . اصول هیدرولوژی کاربردی، انتشارات دانشگاه امام ...
  • مرید، سعید. قائمی، هوشنگ و میرابوالقاسمی، هادی. 1376. شبیه سازی ...
  • اسلامیان، سید سعید. ابریشم چی، احمد و فرزام نیا، کیوان. ...
  • ایزدبخش، محمدعلی. اسلامیان، سید سعید و موسوی، سید فرهاد. 1380. ...
  • شاه‌نظری، علی. بینا، محمود. شریفی، فرود و صدقی، حسین. 1382. ... [مقاله کنفرانسی]
  • باقری، روح الله. 1372. تعیین دبی ماکزیمم لحظه ای در ...
  • نمایش کامل مراجع