آلودگی منابعغذایی و مهم آب دریا در حوادث هسته ای ارزیابی آلودگی هسته ای عوامل زیستی و منابع غذایی مهم دریای سیاه، Barent ، شمال، نروژ و آبهای آتلانتیک

سال انتشار: 1381
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,576

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NSMI04_042

تاریخ نمایه سازی: 23 فروردین 1385

چکیده مقاله:

به دنبال حادثه چرنوبیل در سال 1986 و بارش موادرادیواکتیو ناشی از آن در دریای سیاه، نمونه های ماهیان دریای سیاه بطور هفتگی و ماهیانه برای مدت 3 سال از نظر آلودگی رادیواکتیو مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتند. سطوح توتال گاما اکتیویتی 1131 (ید 131)، Ruthenium ، سزیم 134 و 137 در نمونه های ماهیان، مقادیری خدود 37 تا 45 بکرل در کیلوگرم را در سال 1986 نشان داد. رادیونوکلئیدهای چرنوبیل همچنین در نمونه های صدف دریایی، حلزون دریایی و جلبک های بزرگ دریایی پس از حادثه مورد ارزیابی قرار گرفتند که در این سنجش بیشترین اکتیونیتی متعلق به سزیم 137 بود ومقدار آن 142 و 289 بکرل در کیلوگرم وزن خشک برای صدف های دریایی طی سال 1986 برآورد شد. متخصصین ترکی در سال 1997 یک سری رادیونوکلوئیدهای antropogenic یعنی پلوتونیم 210، سرب 210، اورانیم 238، توریم 232 و پتاسیم 40 را در نمونه های رسوبات و منابع آبزی در 7 نقطه از دریای سیاه را شناسایی نمودند و نتایج حاصله نشان داد که اورانیوم 238 و پلوتونیم 210 بیشترین اکتیویتی و غلظت را در ماهی کولی (anchovy) از 238 تا 101 بکرل در کیلوگرم و از 94 تا 112 بکرل در کیلوگرم در وزن خشک را دارا بودند. Tc99 (تکنسیوم 99) هم پس از ارزیابی در سخت پوستان و نرم تنان نشان داد که صدف های دریایی و خرچنگ ها از حساسیت بیشتری برخوردارند و بالاترین غلظت Tc99 در خرچنگ ها بوده و در حدود 12 تا 26 بکرل در کیلوگرم وزن مرطوب می باشد. در جلبک های دریایی خارج از سواحل جنوبی نروژ در طی انتشار ایزوتوپ ها از تاسیسات هسته ای Sellafield در سال 1999 بالغ بر 510 بکرل در کیلوگرم Tc99 در آنها مشاهده شد. اخیرا کشف شد که جلبک های قهوه ای موجود در شمال آبهای آتلانتیک کارایی زیادی به عنوان یک شاخص زیستی در تعیین آلودگی سواحل دریاها را دارا می باشند، بطوری که این جلبک ها می توانند radioincidence باشند. نهایتا این یافته ها در تعیین درصد آلودگی منابع آبزی مهم بوده و شایان ذکراست که بخش مهمی از این منابع، جزء منابع غذایی انسان محسوب می شود. صنعت صادرات ماهی و محصولات و فرآورده های آن از جمله خاویار نه تنها بخش عمده ای از منابع غذایی پروتئینی ما انسان ها را فراهم می آورند بلکه با اتلاف و نابودی آنها از طریق حوادث هسته ای خسارات جبران ناپذیری به اقتصاد منابع غذایی دریایی ما وارد می شود. لذا وقوع حوادث هسته ای در منابع آبی و آبزیا ن یک هشدار مهم است و برای همین اقدامات لازم سلامت و بهداشت آب و محافظت پرتوی آن را می طلبد.

نویسندگان

وحیده غبیشاوی

دانشگاه مالک اشتر- مرکز تحقیقات علوم و فناوری زیستی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Popovic V.(Editor) ., Environmental radioactivity in Yugoslavia] 963-1977. Belgerad :Federal ...
  • Bauman A, Cesar D، ,Franic Z., Kovac _ _ ..Marovic ...
  • environmental radioactivity measurements in Republic Croatia l978-1993. Zagreb', Institute for ...
  • Kovac J., Cesar D., Franic Z., Llokobauer N., Mmarovic G., ...
  • Franic Z. and Bauman A ., * Activity of 90sr ...
  • United Nations Environmental Programme, Mediterranean action plan (UNEP)' Assessment of ...
  • volchok HL., Bowen V. T., Folosom F. R., Broecker W ...
  • Franic Z. and lokobauer N., 90sr and 137cs in Pilchards ...
  • Eranic Z، and Bauman A., ?' impact of Chernobyl Nuclear ...
  • Franic Z, ' Assessment of exchange rate of intermediate Vater ...
  • NRP A Bulletin, 2002. Stralevernlnfo 2002:6. Norwegian Radiation Protection . ...
  • _ nO: Energy : Sellafield : fact sheet 2002 ...
  • نمایش کامل مراجع