چابکی سازمانی جهت نیل به سازمانی متعالی

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 359

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PCCONF03_073

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1396

چکیده مقاله:

در عصر ارتباطی پیچیدهی امروز، چابکسازی به عنوان ویژگی کلیدی سازمانی، اهمیتی فوقالعاده دارد. سازمان چابک، یک کسب و کار با قابلیت سازگاری سریع در واکنش به تحولات و وقایع پیشبینینشده است که فرصتهای بازار و نیازمندیهای مشتری را دایما در نظر دارد. ارزشدهی به مشتری و آمادگی در رویارویی با تغییرات، از جمله ابعاد زیربنایی چابکی هستند. یک سازمان، زمانی چابک خواهد بود که به سرعت بتواند همهی منابع مورد نیاز را ایجاد، تولید، و پشتیبانی کند. پاسخ به تغییرات و در نظر گرفتن مزیت آنها از طریق استفادهی استراتژیک از روشها و ابزارهای تولیدی و مدیریتی، مفاهیم محوری و اساسی تولید چابک هستند. همچنین از آنجا که تغییر، یکی از بزرگترین خصوصیات سازمانها و موسسات در حوزهی رقابتی امروز است، تغییرات فنآوری یا هر نوع تغیی ر دیگر ، تغییرات مدیریتی را نیز طلب مینمایند. اگر تغییر و تحولات با مدیریت درست همراه باشد، م یتوان از آن به شکلی مثبت برا ی سازمان بهره جست، اما اگر مدیر، توانایی برخورد درست با تغییر را نداشته باشد، تغییر به بحران تبدیل خواهد شد که در موارد ی حتی به شکست سازمان نیز منجر میشود. چابکی سازمانی، مدیر را قادر میسازد تا برخوردی درستتر و موثرتر، به تغیی ر و تحولات نظری مثبت داشته باشد و از فرصتهای پدید آمده به بهترین شکل ممکن استفاده نماید. همچنین چابکی سازمانی میتواند منجر به رشد و سازگاری بهتر و مدیریت درستتر تغییرات شود.

نویسندگان

فاطمه جوکار

کارشناس آموزش متوسطه اول مدیریت آموزش و پرورش کازرون

فرحناز مشایخ

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی کازرون

حمیدرضا متولی

رابطه پژوهشی مدیریت آموزش و پرورش کازرون

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • خوش‌سیما، غلامرضا، مقدمه‌ای بر چابکی در سازمان‌ها، ماهنامه‌ی تدبیر، سال ...
  • نوری مقدم، محسن، انواع و مشخصه‌های سازمان‌های چابک، ماهنامه‌ی دنیای ...
  • الفت، لعیا، روش های چابک سازی سازمان، تهران، سالن همایش‌های ...
  • ابراهیمیان جلودار، سیدیاسر، ابراهیمیان جلودار، سیدمحمود، سرعت پاسخگویی وانعطاف پذیری ...
  • کرمانی، بهناز، یادگیری وچابکی سازمانی در مدیریت تغییر و تحول ...
  • آیت، محمد قاسم، توانمندسازی نیروی انسانی در راستای چابک‌سازی دولت، ...
  • نمایش کامل مراجع