نقش حیاتی زنان در سالم سازی و صیانت از محیط زیست و توسعه پایدار

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 763

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PETROCSR01_031

تاریخ نمایه سازی: 16 شهریور 1395

چکیده مقاله:

پژوهش حاضر در نظر دارد با توجه به نکات مثبت و منفی وضعیت موجود، نقش و سهم زنان را در سالم سازی و صیانت از محیط زیست در سطح خانواده و جامعه تبیین نماید. امروزه اما مستندات علمی و پژوهشی فراوانی دال بر تاثیر دانش، تفکر و عملکرد زنان در کلیه شئون اجتماعی، اقتصادی و سیاسی وجود دارد. صرف نظر از اینکه زنان به توانایی برنامه ریزی و مدیریت مسایل خرد و کلان بسیاری از جوامع دست یافته اند، تاثیرات عمده دیگری حاصل از عملکرد آنان مشاهده می شود. از جمله اینکه بزرگ ترین گروه خریدکنندگان در دنیا زنان هستند. این دلایل از سویی شامل مسئولیت های آنان در خانواده و احساس ضرورت پاسخگویی به نیازهای همسر و فرزندان و از سوی دیگر هویت سازی برمبنای مصرف گرایی جهان سرمایه داری است.هویت مصرفی انسان و نقش زنان در خرید و مصرف، از عوامل قابل تامل در تغییرات منفی به سمت تخریب محیط زیست جهان است. در واقع طبیعت و محیط زیست که قربانی مصرف گرایی انسان ها به ویژه در عصر صنعتی شده، به تدریج تعادل خود را به سمت نابودی از دست داده است. بنابراین در این زمینه پرداختن به تفاوت های جنسیتی و مد نظر قرار دادن رویکردهای جنسیتی در بررسی ها و برنامه ریزی ها غیرقابل اجتناب است. به خصوص آن که در ایران نیز مانند بیشترکشورهای جهان سوم،تغییرات گسترده ای درحال وقوع بوده و به دنبال آن تحولات نوین و گسترده ای در نوع زندگی زنان و مردان و در سطح خانواده رخ نموده است. بررسی گزارش ها و یافته های پژوهشی، از جمله گزارش طرح های ملی مانند پیمایش آگاهی ها و « به عنوان مثال نگرش های ایرانیان نشان می دهد که اولویت های ارزشی و گرایش های فرهنگی بانوان، به خصوص در یک دهه گذشته و .( : اداره کل امور بانوان شهرداری تهران، 1331 ) » به ویژه در شهر تهران با تغییراتی روبرو بوده است این روند سهم زنان را در سالم سازی و صیانت از محیط زیست یا تخریب آن در سطح خانواده، محله و شهر هر روز بیش از پیش افزایش می دهد. در این نقش آفرینی، دنیای مصرف در سویی ایستاده و زن ایرانی که طی سال های اخیر دسترسی قابل توجهی به سواد، دانش و آموزش داشته با آگاهی نسبت به ضرورت حفظ سلامت و محیط زیست زندگی خود و خانواده اش، در سوی دیگر. در این میان البته زمینه های جلب و جذب مشارکت اجتماعی از جمله اعتمادسازی گسترش آموزش و توانمندسازی زنان و نیز رفع موانع موجود در ایجاد انگیزه و تقویت سازوکارهای این مشارکت میبایست مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

نقش و سهم زنان رویکردهای جنسیتی گرایش های فرهنگی بانوان نقش زنان در خرید و - - -مصرف سالم سازی و صیانت از محیط زیست مدیریت محیط زیست

نویسندگان

بهرام برزگر

رئیس HSE & PD شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران)NIOEC

حمید مینایی

کارشناس ارشد محیط زیست شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران)NIOEC

فرانک طاهری یزدی

کارشناس ارشد محیط زیست شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران) - NIOEC

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • منوری . مسعود، 1384، ارزیابی اثرات زیست محیطی، انتشارات میترا، ...
  • خسروی پور، بهمن و ناهید فروشانی- 1390 .(مشارکت زنان و ...
  • روح افزا، فئزه و عطیه اکرامی) 1388 .(ضرورت توجه به ...
  • شاهرودی، علی اصغر، محمد چیذری و بهاره توسلی) 1385 .(تاثیر ...
  • صفری شالی، ر- 1380 .(نقش توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی زنان ...
  • Abramson Paul R. et al. (1997). Research in Context: Measuring ...
  • Change .Political Behavior, Vol. ...
  • Abramson Paul R and Ronald Inglehart (1992). Generational Replacement andValue ...
  • Armitage Derek R. and Bala Hyma (1997). "Sustainable C _ ...
  • Enhanc eWomen _ S Participation". Singapore Journal Of Tropical Geography ...
  • نمایش کامل مراجع