بررسی پایداری ارقام لوبیا در محیط‌های تنش و بدون تنش علف‌های هرز

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,194

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_015

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

به منظور بررسی و تعیین پایداری هشت ژنوتیپ لوبیا در محیط‌های تنش و بدون تنش علف‌هرز در یک دوره سه ساله تحقیقی در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا خمین انجام گرفت. آزمایش بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی بطوریکه فاکتور اصلی در دو سطح شامل کنترل کامل علف‌های هرز و عدم کنترل علف‌های هرز و فاکتور فرعی در 8 سطح شامل 8 ژنوتیپ لوبیا بود. برای اندازه‌گیری 4 نوع پایداری از شاخص‌های واریانس محیطی (2iS)، ضریب تغییرات ژنتیکی ( iCV )، ضریب رگرگسیون ابر هارت و راسل (ib ) ، اکووالانس ریک (2iW)، ضریب تبیین (2iR) و میانگین مربعات سال استفاده گردید. همچنین به منظور ارزیابی همزمان میانگین عملکرد و پایداری از تجزیه اثرات اصلی جمع پذیر و اثرات متقابل ضرب(AMMI) استفاده گردید. تجزیه وایانس مرکب عملکرد نشان داد ژنوتیپ‌ها تفاوت معنی‌داری با یکدیگر دارند همچنین اثرات سال و مکان نیزمعنی‌دار بود. همچنین برای گروهبندی ژنوتیپ‌ها بر اساس محیط از تجزیه عامل استفاده گردید. بر اساس نتایج آزمایش ژنوتیپ‌های دانشکده و ناز بیشترین پایداری دینامیکی (دارای سازگاری عمومی) و ژنوتیپ‌های تلاش و محلی خمین بیشترین پایداری استاتیکی را داشتند. رقم گلی دارای سازگاری خصوصی برای محیط‌های مطلوب می‌باشد. بر اساس 3 فاکتور ضریب رگرسیون، عملکرد و انحراف ازخط رگرسیون، رقم ناز مناسبترین شرایط را داشت. بر اساس تجزیه امی رقم گلی بیشترین میانگین عملکرد اما کمترین پایداری را نشان داد.رقم ناز دارای عملکرد بالاتر نسبت به میانگین کل وکمترین اثر متقابل مثبت را نشان داد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

حمیدرضا دری

عضو هیئت علمی ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا خمین

محمدرضا لک

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

علی اکبر قنبری

عضو هیئت علمی ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا خمین

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • باقری، عبدالرضا، کوچکی و اسکندر زند. 1375. اصلاح نباتات در ...
  • باقری، عبدالرضا، علی اکبر محمودی و فرخ دین قزلی (م). ...
  • و30 آبان 1384- مشهد مقدس- پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی ...
  • Levitt، J. 1980. response of plant to e nvironmental stress. ...
  • Rosiele، A. A.، and J. Hamblin. 1981. Theoretical aspects in ...
  • نمایش کامل مراجع