بررسی عملکرد و اجزای عملکرد ژرم‌پلاسم‌های نخود (Cicer arietinum L.) متحمل به سرما در شرایط کشت پاییزه در مشهد

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,122

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_166

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

به منظور بررسی تحمل به سرما و مقاومت به یخ زدگی زنوتیپ های نخود (Cicer arietinum L.) در مزرعه در شرایط آب و هوایی مشهد، آزمایشی در سال زراعی 1384-1383در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، به اجرا درآمد. در این طرح، 152 نمونه نخود شامل 30 نمونه نخود متحمل به سرما از بانک بذر مشهد، 13 نمونه نخود دریافتی از کانادا، یک نمونه نخود حساس به سرما و مابقی از نمونه‌های خزانه بین‌المللی نخود متحمل به سرما (از ایکاردا) به‌همراه چهار شاهد شامل کرج31-60-12 (دارای سازگاری نسبی به شرایط کشور)، ILC482، ILC3279 و FLIP84-48C (سه رقم اخیر متحمل به سرما در آزمایشات بین المللی) در قالب طرح مقدماتی آگومنت در کشت پاییزه (17 مهر)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج، تفاوت موجود در میان ژرم‌پلاسم‌های مورد آزمایش، همچنین تفاوت میان ژرم‌پلاسم‌ها و شاهدهای آزمایش از نظر اجزای عملکرد شامل درصد بقاء و تعداد بوته در واحد سطح، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه، همچنین عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت، معنی‌دار بود (p<0.05 ) و تنوع قابل ملاحظه‌ای از این نظر در میان ژرم‌پلاسم‌ها وجود داشت. بر این اساس درصد بقای 62 درصد ژرم‌پلاسم‌ها بیش از 50 درصد بود. همچنین حدود 68 درصد ژرم‌پلاسم‌ها بیش از 30 غلاف در بوته داشتند. میزان عملکرد دان ه 44/1درصد ژرم‌پلاسم‌ها بین 51 تا 175 گرم در متر مربع بود و این میزان برای 48 درصد دیگر، بیش از 175 گرم در متر مربع بود. با توجه به نتایج حاصله، می‌توان چشم‌انداز روشنی را در جهت دستیابی به ارقام متحمل به سرما و پُرمحصول جهت کشت پاییزه و زمستانه انتظار داشت.

نویسندگان

سمانه نجیب نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زراعت، دانشکد ه کشاورزی دانشگاه فردوسی مشه

حسن پرسا

کارشناس آموزشی و پژوهشی پژوهشکد ه علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد

عبدالرضا باقری

اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • گلدانی، م. ع. باقری و ا. نظامی. 1379. تاثیر تاریخ ...
  • نظامی، ا. و ع. باقری. 1380. ارزیابی کلکسیون نخود مشهد ...
  • _ 29 و30 آبان 1384- مشهد _ فردوسی مشهد ...
  • Singh, K.B., M.C. Saxena and B.E. Gridley. 1984. Screening chickpea ...
  • Singh, K.B., R.S. Malhotra, M.C. Saxena and G. Bejiga. (1997). ...
  • Singh, K.B., R.S. Malhotra, M.H. Halila, E.J. Knights and M. ...
  • نمایش کامل مراجع