پتانسیل اثر آلیلوپاتیک کاه و کلش ارقام نخود (Cicer arietinum L.) بر جوانه زنی و رشد اولیه آفتابگردان (Helianthus annuus L.)

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,060

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_178

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

آلیلوپاتی ویژگی است که در آن گیاهان می توانند با تولید و رهاسازی ترکیبات شیمیایی در محیط، بر رشد و نمو سایر گیاهان تأثیر بگذارند. از آنجا که خاصیت آلیلوپاتیک برخی گونه‌های زراعی به اثبات رسیده است، لذا بررسی اثرات آنها برگیاهانی که در تناوب با آنها قرار می‌گیرند اهمیت ویژه‌ای دارد. بر این اساس پتانسیل اثر آلیلوپاتیک 4 رقم نخود (جم، کرج، فیلیپ و ILC480) با استفاده از غلظتهای مختلف عصاره آبی کاه و کلش آنها شامل صفر، 5، 10، 20، 40 و 60 درصد بر جوانه‌زنی و رشد گیاهچه‌های آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 5*4 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که عصاره آبی ارقام نخود موجب کاهش جوانه‌زنی و رشد گیاهچه‌های آفتابگردان شد و مرحله رشد رویشی بیش از مرحله جوانه‌زنی تحت تأثیر مواد آلیلوپاتیک قرار گرفت. با افزایش غلظت عصاره نخود تا 60 درصد، سرعت جوانه‌زنی، درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه و وزن‌تر گیاهچه‌های آفتابگردان به طور معنی‌داری، به ترتیب تا 61، 35، 93، 49 و51 درصد کاهش یافت. در این مطالعه ارقام مختلف نخود از نظر میزان اثر بازدارندگی بر صفات مورد بررسی با یکدیگر اختلاف معنی‌داری نداشتند .

نویسندگان

مرتضی اکرمیان

دانشجوی کارشناسی باغبانی

سمانه سادات مرتضوی

دانشجوی کارشناسی باغبانی

ابراهیم کازرونی منفرد

دانشجوی ارشد شناسایی و مبارزه با علف های هرز، دانشکده کشاورزی، دانش